Сряда, 13 Сеп 2023
    
Бургас

След взрива на „Нова Каховка“: Фалшива ли е тревогата за еко опасност по Черноморието

  14.06.2023 12:40  
След взрива на „Нова Каховка“: Фалшива ли е тревогата за еко опасност по Черноморието

Ще откажат ли резервации чуждите туристи

Дона МИТЕВА

Разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна и изливането на огромно количество водна маса и отпадъци в Черно море отеква сериозно вече и по българското крайбрежие. Притесненията са основно за туристическия бранш.

„Чуждите контрагенти започнаха да правят запитвания за чистотата на морската вода. Отделно вече има анулации от украински туристи. Знаете, че въпреки войната вече има и украинци, които почиват по нашето Черноморие.

Благодарни сме на министерството на туризма, че излязоха с официално становище. Точно това становище ние препращаме на  партньорите си, за да се успокоят туристите. Запитванията са от полски туроператори, немски, английски. Общо взето от всички пазари. Хората се притесняват“, това обясни Деляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

„Няма данни за замърсяване и превишени стойности към настоящия момент в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка".

Въпреки това, Министерството на туризма и компетентните институции – МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Областната администрация на Област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води“, се казва в съобщението на министерството.

Преди няколко дни украинският еколог Олег Листопад предизвести в международен ефир, че Черно море ще пострада, тъй като ще се образува "био каша " и ще стане невероятно хората да плуват в такава среда.

„Многото органична материя ще стане храна за водораслите, които ще стартират интензивно да се развъждат и ще употребяват от ден на ден О2, което ще трансформира Черно море в органична каша. Относително казано, няма да е допустимо да плувате в морето. Такава вода не може да се употребява за нищо “, изясни той.

„Ако наистина след взрива водите, които са освободени от наводненията стигнат до Черно море в предсказаните мащаби и замърсявания, естествено, че има риск. Ние следим обстановката, заедно с всички държавни институции, които се занимават с проблема. Не очаквам драстично да се влоши качеството на водата, така че докато няма някакви негативни данни не трябва да се бие тревога. За сега всичко е само лоши новини“, коментира  председателят на българското движение “Син флаг” Станимир Георгиев. Той не се ангажира да предвиди в какви реални времеви граници се предвижда да се разбере дали има риск, коментирайки, че това е приоритет за хората, които  замерват и следят водите на Черно море всеки ден. „Ние следим водата на плажовете, които са отличени със „Син флаг“. Но реално какво  се случва следят от РЗИ, които правят мониторинга на водите и съответно МОСВ, Басейнова дирекция – те са институциите“. Тази година по българското крайбрежие се веят 22 сини флага. Те се на 21 плажа и едно пристанище.

Място за притеснение не вижда и концесионерът на плаж Крайморие и зам. председател на браншовата организация Николай Димитров, давайки пример: „Река Дунав се влива в Черно море и би следвало и тя да замърсява. Но да не забравяме, че морето е филтър. За мен не съществува никаква възможност замърсяването от взривения язовир „Нова Каховка“ да достигне до нас. Много е далече. Не знам защо се вдига тази хистерия. Ненужна тревога се създава.

Искам да уверя, че РЗИ много стриктно следи. Всяка седмица взема проби от плажовете.

Още нещо течението, което идва към нас е много навътре, далече от плажовете. Спомнете си  мините,  намираха ги  чак до границата“.

Въпрос на време е да стане ясно дали тревогите са напразни или основателни.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: Доживях румънски колеги да  говорят, че България им тежи по пътя за Шенген
  13.06.2023 17:15      

Георги Русинов Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изслушването на Иван Гешев