Вторник, 05 Сеп 2023
    
Бургас Култура

Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас

  05.06.2023 17:46  
Предлагат Апостол Карамитев за почетен гражданин на Бургас

Апостол Карамитев да стане почетен гражданин на Бургас още тази година, когато се навършва един век от рождението му. Това е идеята на Община Бургас, която обяви зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт Диана Саватева по време на пресконференция днес.

Директорът на Държавния архив в Бургас - Данка Георгиева - е председател на инициативния комитет, който се ангажира да събере нужния брой подкрепящи каузата подписи. Идеята е предложението да бъде внесено в Общинския съвет през есента, а синът на Апостол Карамитев - Момчил - да получи почетното отличие от името на баща си на празника на Бургас, 6 декември.

„Когато мислихме върху програмата за годишнината, искахме тя да бъде достойна и съдържателна, с различен акцент. Водещи бяха разговорите със семейството, с хората, които познават човешката страна на големия актьор Апостол Карамитев”, уточни зам.-кметът Диана Саватева.

Днес стартират и инициативите по повод сто годишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино. Вековният юбилей ще бъде подобаващо отбелязан в родния му град Бургас с поредица от събития до края на календарната година. Сред тях се подготвя и уъркшоп за млади актьори от театралните школи, воден от сина на Апостол Карамитев. По програма проявата трябва да се реализира на 3 юли.

„Благодаря на Община Бургас и лично на кмета Димитър Николов за всичко, което се организира. Когато вече беше утвърден актьор в София, в Народния театър, Апостол Карамитев винаги казваше с голяма чест и достойнство, че е бургазлия. На уъркшопа с радост ще представя някои от актьорските методи на баща ми, които аз открих във времето. Това не е мимолетна препоръка, а процес, който трябва да се развива”, каза по време на срещата Момчил Карамитев, който е специален гост на събитията тази вечер.

Гергана Чакърова от отдел „Култура” представи програмата.

Първото събитие от нея е днес, 5 юни, от 18.30 часа на площад „Тройката“. Тогава ще бъде открита изложба, посветена на Карамитев. В нея са събрани непоказвани досега архивни документи, дарени на Държавен архив - Бургас от Борис Цацов през 2021 година. Те съдържат кадри на актьора както от роли в театъра и киното, така и от срещи с публиката. Има още снимки с автографи, визуализации на дипляни и афиши от театрални постановки и филми.

Веднага след това , от 19.00 часа, в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК ще бъде показан документалният филм „Апостол Карамитев“- 56-минутна копродукция на България, Италия и САЩ, на български език с английски субтитри, дело на сина на актьора Момчил Карамитев. След прожекцията публиката ще има възможност да разговаря с него. Той е режисьор, сценарист и оператор на документалния филм.

През юли в Културен дом НХК ще бъде излъчен още един документален филм за живота на Апостол с режисьор Росен Славов, а през август ще се състои Панорама с осем от емблематичните му филми.

Гласът на обичания актьор ще звучи днес в Бургас от „Открито студио” на БНР, позиционирано на площад „Тройката”.

Община Бургас е кандидатствала и към Министерството на културата, за да допълни инициативите.

Част от програмата ще бъде и филм на Слави Георгиев, Кристина Ингилизова и Христо Димитров – Хиндо. Лентата ще носи името „Зад завесата” и ще проследи съдбата на златната маска, отлята от Димитър Коклин след кончината на актьора.

На срещата днес присъстваха още Данка Георгиева - директор на Държавния архив - Бургас; Десислава Лилова – началник отдел в Държавен архив – Бургас, Кирил Костадинов – директор на БНР-Бургас; Маруся Русева – представител на неправителствения сектор.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото
  03.06.2023 11:03      

Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото. Това заяви пред БНТ служе