Неделя, 27 Авг 2023
    
Бизнес

Работодатели търсят за туризма работници от Турция

  28.05.2023 14:05  
Работодатели търсят за туризма работници от Турция

Лято 2023. В борсите, проведени в Бургас, са участвали 106 работодатели от различни сектори, обявени са общо 2102 работни места

 

Дона МИТЕВА

До момента за сезонна заетост до 90 дни са регистрирани 424 декларации на работодатели за 2751 чужденци, предимно граждани на Киргизка република – 1052; Турция – 670; Узбекистан – 289; Казахстан – 180; Молдова – 154 и други, сочи националната справка от Агенцията по заетостта.

В Дирекция „Регионална служба по заетостта“ (ДРСЗ) – Бургас са подадени 64 декларации от работодатели в туристическия бранш за осъществяване на краткосрочна заетост до 90 дни на 416 граждани от трети страни.

„Чуждите граждани се наемат по различни професии, като тази година преобладават работните места за работник кухня, камериер, сервитьор, работник в ресторант и хигиенист.

До настоящия момент най-голям е интересът на работодателите към  наемането на граждани от Турция –

 

35% от всички,

 

Киргизстан, Узбекистан и Молдова“, коментира Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Бургас.

Пенка Кирилова

Що се отнася до новата платформа на Министерството на туризма, чрез която трябва да се облекчат работодателите при наемане на работници от други държави, тя сподели: „До този момент на регионално равнище нямаме информация за платформа на Министерство на туризма за облекчаване на работодателите при наемане на работници от други държави и какви точно ще са нашите ангажименти (на Агенция по заетостта и нейните териториални поделения) във връзка с нейното функциониране. Това, което знам е, че по такъв проект вече се работи с участието на няколко различни институции“.

Продължава

 

приемът на заявления за наемането на сезонни работници

 

 за летния туристически сезон 2023, затова и от ДРСЗ не могат да отговорят дали повече или по-малко са както работодателите, така и лицата, желаещи да бъдат наети.

„Нашите наблюдения сочат, че няма значително увеличение на интереса от страна на работодателите към наемане на чужди граждани от трети страни. С цел улеснение при наемането на работници – граждани на трети държави за сезонна заетост до 90 дни, работодателите могат да подават документите си в Агенцията по заетостта в София или в регионалните служби по заетостта в Бургас, Варна, София, Пловдив и Благоевград, както и в бюрата по труда в Самоков, Смолян и Разлог, където документите се приемат след проверка и се изпращат до Агенцията по заетостта“, припомни Кирилова.

Миналата година работодателите от туристическия бранш се възползваха незабавно от възможността да наемат

 

украински граждани –

 

лица със статут на временна закрила, който им дава директно право на работа и освен това най-голямата част от тях пребиваваха в местата за настаняване по Южното Черноморие. „Впоследствие те се включиха и в проект „Солидарност“, който осигури и субсидиране при наемана на лица от Украйна – над 90% (близо 2000) от заявените работни места в региона по проект „Солидарност“ през 2022 г. (2129) са за обекти в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ и са за длъжностите камериер, сервитьор, работник кухня, чистач, готвач, мияч на съдове, помощник-готвач, барман, администратор, рецепционист, сараф, портиер, аниматор.

Тази година през март проектът беше удължен и при актуализираните условия заетостта ще се финансира до 31.07.2023 г. С наближаването на летния туристически сезон интересът към проекта отново е голям: в периода януари – май са одобрени заявки за 876 работни места, като почти всички (828) са за набиране на персонал в туристически обекти в района на бюрата по труда в Поморие и Созопол“, каза Кирилова.

За жалост в ДРСЗ отчитат, че не всички работни места, обявени по проекта, се заемат. От началото на проекта, което бе през юни 2022 г. до края на април тази година наетите безработни лица с временна закрила са 1171 – при над 2000 работни места, а общо започналите работа след регистрация в ДБТ са 1273. Към 16 май в бюрата по труда от Бургаска област са регистрирани 138 лица с временна закрила, пребиваващи основно в Несебър, Китен и Приморско.

„През 2022 г. Програмата за заетост и обучение на бежанци беше актуализирана, като целевата ѝ група беше разширена с лицата, получили временна закрила – статут, който беше задействан след военните действия в Украйна. По Програмата може да се осигури финансиране на работодатели, като по тяхна заявка бъде организирано обучение по български език за чужденци. До момента няма работодатели в региона на ДРСЗ Бургас, които да са се възползвали от тази възможност“, обясни Кирилова.

В Бургаска област

 

специализираните трудови борси,

 

които са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, традиционно се проведоха в периода март – май. Голям брой работодатели обявиха потребностите си от работна сила за летния туристически сезон. На тези борси търсещите работа лица имаха възможност пряко да се договорят с работодателите за условията за заемане на свободни при тях работни места. В мероприятията се включват както регистрирани в бюрата по труда, така и нерегистрирани търсещи работа.

„От началото на  тази година досега в бюрата по труда от региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, която включва Бургаска, Сливенска и Ямболска област, са проведени общо 9 трудови борси. През март бюрата по труда в Бургас и Поморие проведоха трудови борси, през април трудови борси проведоха бюрата по труда в Руен, Карнобат, Созопол – 2 борси и Сливен, и през май трудови борси се проведоха в Елхово и Ямбол. В борсите са участвали общо 106 работодатели от различни сектори, като преобладават тези от туристическия бранш. Обявени са общо 2102 работни места и са присъствали над 1500 търсещи работа лица. От 9-те трудови борси – 4, проведени в Бургас, Поморие, Созопол и Царево, бяха изцяло насочени към сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството“, посочи статистиката Кирилова.

Не е предвидено да се провежда друга специализирана трудова борса в областта на туризма. За сметка на това на 30.05.2023 г. Дирекция „Бюро по труда“ Бургас ще проведе специализирана трудова борса в сферата на промишлеността.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Камата си спомни с умиление за началото на кариерата си в Бургас с Туньо (ВИДЕО)
  27.05.2023 16:39      

Георги РУСИНОВ Видео: Силвия ШАТЪРОВА   Легендата на българския футб