Четвъртък, 24 Авг 2023
    
Бургас Спорт

Волейболисти на „Дея“ и „Нефтохимик“ се обединиха за добра кауза

  25.05.2023 13:31  
Волейболисти на „Дея“ и „Нефтохимик“ се обединиха за добра кауза

Георги РУСИНОВ

 

Волейболисти от двата бургаски отбора „Дея спорт“ и „Нефтохимик 2010“ се обединиха за добра кауза. Потребителите на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост от днес са горди собственици на мини игрище за волейбол и бадминтон. Цяла година те подкрепяха бургаските отбори във всеки техен домакински мач в зала „Младост“, а днес волейболистите им дойдоха на гости, за да ги зарадват.

За откриването пристигнаха волейболистите от „Дея спорт“ Николай Учиков, новото попълнение Николай Николов и Валентин Братоев, разпределителят и шампион на България с „Нефтохимик 2010“ за 2023 Иван Станев, както и президентите на двата клуба – д-р Александър Маджуров и Огнян Томов и кметът на Община Бургас Димитър Николов. Присъстваха още административният директор на „Нефтохимик“ Дионисий Гугушев, заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, директорът на Спортното училище Янчо Стойчев, Велизар Маджаров от отдел „Спорт“ към общината и представители на общинската фирма изпълнител на строителството.

Николай Учиков заяви пред присъстващите медии, че за тях като играчи е удоволствие да присъстват на такова събитие.

„Няма нищо по-хубаво двата бургаски отбора да сме тук за откриването на това игрище. Радвам се, че тези хора са близко до нас, както и ние до тях. Спортът е здраве и затова трябва да се спортува“, добави Иван Станев.

Валентин Братоев на свой ред посочи, че е благодарен за подкрепата на момчетата и момичетата от Защитеното жилище в мачовете.

„Беше огромно щастие за нас да видим хора, които са в затруднено положение да вдъхват емоция в залата. Изграждането на едно такова игрище, макар и в по-малки размери за тях, според мен е прекрасен жест към хората. Би било хубаво лампичката да светне на повече места, че хора като тях имат нужда от тези работи и да не бъдат забравяни“, каза той.

Завърналият се отново в родния Бургас Николай Николов не скри радостта си.

„Реално това е искрица радост, щастие, ето за тези прекрасни хора. За нас също, защото знаем, че винаги трябва да се поддържаме и да се подкрепяме в хубаво и в лошо. Така, че това не представлява никаква трудност, а напротив, точно обратното. Когато виждаш усмивките по лицата около теб. Затова сме изключително благодарни, че сме поканени и че присъстваме и ще се постараем да направим така, че да зарадваме всеки един“, обясни той.

Управителят на Защитеното жилище Димитринка Колева заяви, че от миналата година са фенове и са започнали да ходят на всички мачове в зала „Младост“.

„В края на годината успяхме даже да получим телевизор за коледен подарък от д-р Маджуров и станахме най-големите фенове на бургаския волейбол. Решихме затова да си направим площадка, на която ще можем да играем и волейбол, и бадминтон“, каза тя.

Кметът Димитър Николов похвали потребителите на социалната услуга, че не са пропуснали нито един мач на „Дея спорт“ и „Нефтохимик“ в зала „Младост“.

„Дори и в най-отчайващите ни срещи, когато отборите имаха трудности и бяха заплашени да загубят срещата, те бяха най-отпред и най-силно викаха и подкрепяха играчите. Площадката ни е малка, но е лицензирана по нашите стандарти. Благодаря на нашата общинска фирма, че изпълниха нашия каприз, за да има къде да тренират нашите момичета и момчета. Сега остава да мислим за баскетболни кошове и разширяване на площадката. За мен е най-важно, че им доставяме една изключителна радост. След като се приберат от срещите тук в защитеното жилище, коментират, познават всички, имат си любимци. Сега имат нова тръпка и това, което правите вие, момчета с вашата съпричастност е един голям жест към тях“, заяви градоначалникът.

„Мога само да адмирирам такива инициативи и се радвам, че сме отново заедно. Надявам се и тази година отново да бъдем заедно в залата на всички срещи и дано имаме много повече поводи за радости“, добави президентът на „Нефтохимик 2010“ Огнян Томов.

Д-р Александър Маджуров също оцени подкрепата на потребителите на Защитеното жилище.

„Те бяха на всеки един мач, както на нашите, така и на Нефтохимик. Което значи, че за тях е радост присъствието в залата, както за тях, така и за нас. С или без проблеми хората трябва да ги приемаме като част от обществото и трябва да правим така, че те да се чувстват възможно по-добре. Ако за тях е радост присъствието на елитни състезатели на световно ниво за няколко минути, или час, ние с удоволствие се отзовахме на поканата на Община Бургас. Въобще не сме се замисляли. Донесли сме им тренировъчни екипи като подарък, а като започне сезона ще им донесем и официални екипи, за да изглеждат като истински професионален отбор на това игрище. Като цяло изводът е, че спортът може да обединява, което е най-важното“, каза той.

Директорът на Спортното училище Янчо Стойчев подари спортни екипи на домакините. Подаръци връчиха и от двата клуба – екипи и волейболни топки – една от, които с автографите на четиримата волейболисти.

За финал хората от Защитеното жилище сбъднаха мечтата си и поиграха десетина минути волейбол с любимите си играчи.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения