Четвъртък, 24 Авг 2023
    
Созопол

Тържествено шествие по повод 24 май в Созопол

  24.05.2023 15:40  
     Тържествено шествие по повод 24 май в Созопол

     Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май се отбеляза в Созопол с тържествено шествие и празничен концерт.

    В 10 ч. учениците от созополските училища, мажоретните състави към тях, преподаватели и директори заеха местата си в двора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ за тържественото шествие. Малко след това, предвождано от духов оркестър, кметът на общината Тихомир Янакиев, отец Димитър и официалните лица,  шествието се отправи към площад „Хан Крум“. По пътя към манифестацията се присъединяваха все повече хора, за да отдадат чест на светите братя.

    Шествието приключи пред храм „Св.св. Кирил и Методий“, където тържествено с националния химн бяха издигнати българския трибагреник, созополското и европейското знаме, след което учениците положиха цветен венец на храмовата порта.

    Денят продължи с празничен концерт, организиран от НЧ „Отец Паисий“ - Созопол, който започна с приветствено слово на кмета Тихомир Янакиев.

     „Уважаеми учители,

     скъпи съграждани,

     хора, занимаващи с култура, просвета, изкуство,

     Имам честта да ви поздравя и най-чистия, най-светлия български празник. Горд съм че принадлежа към народ, който има такова силно оръжие, оръжие създадено от перото на светите братя Кирил и Методий, а именно нашата азбука. Народ, който притежава такова оръжие е обречен да съществува вечно. Честит празник“, обърна се той към присъстващите.  Участие в концерта взеха десетки деца и възрастни, които бяха подготвили богата и разнообразна програма, с която превърнаха светлия 24 май в още по-празничен".

   


Анкета

Мнения

Бургас Мнения