Събота, 26 Авг 2023
    
Приморско

Исторически празник в Приморско даде началото на туристическия сезон (СНИМКИ)

  24.05.2023 15:10  
Исторически празник в Приморско даде началото на туристическия сезон (СНИМКИ)

ЗДРАВЕ. Министри и областен управител дойдоха на крак за откриването на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ

 

Георги РУСИНОВ

 

Исторически празник отбелязва Приморско. Най-младата община в областта чества патронния си ден на 24 май.  Той винаги е изпълнен с много събития и емоции, но тази година  бе по специален. На крака в града пристигнаха двама министри – Илин Димитров на туризма и Асен Меджидиев на здравеопазването. Причината – символичното слагане  началото на туристическия сезон и откриването на новия филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. Официален гост бе и областният управител проф. Мария Нейкова. Присъстваха още председателят на Общински съвет - Приморско Златина Тюлиева, заместник-кметът арх. Петко Гечев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, общински съветници, общественици, граждани и гости на града.

От сцената на амфитеатъра в града кметът д-р Димитър Германов отправи поздрав към жителите на общината.

„Приморско отбелязва своя патронен празник и всяка година сърцата ни се изпълват с гордост за това, защото във времена, в които всичко е преходно, какво по-устойчиво ни е останало от буквите, които пазим от IX век? Във времена на разделение какво успява да ни държи все още заедно, ако не словото и безсмъртните думи на Левски, Ботев, Яворов. Каква по-голяма сила има всеки един от нас от знанието? В Приморско знаем, че да празнуваме на 24 май е не само привилегия, а и голяма отговорност към святото наследство, което ни е завещано, затова се гордеем, че в нашата община няма нито едно дете до 18 години, което да не посещава училище или предучилищни класове. Дълбоко благодарни сме на нашите прекрасни учители, които успяват да бъдат вдъхновение, които работят за развитието на културата тук. Гордеем се, че в нашата община красивата българска дума „читалище“ до днес живее пълноценен живот. Община Приморско оказва пълна подкрепа на шестте читалища в шестте населени места“, заяви градоначалникът.

Германов изказа специалната си благодарност към министрите Меджидиев и Димитров и областния управител проф. Мария Нейкова.

„Благодаря на държавата в тяхно лице за подкрепата, която срещнахме за развитието на Община Приморско и за реализирането на важни проекти, като най-вече дългоочакваното откриване на филиала за Спешна помощ в града. Накрая се обръщам към най-малките – учениците. Вчера в Лондон бе връчена най-престижната награда за литература. Спечели българският писател Георги Господинов. Неговото име трябва да го запомним и ще се обърна към вас с неговите думи, произнесени преди няколко години на 24 май: „Първо се учим на буквите да четем книги, а после книгите ни учат да четем всичко останало и най-първо себе си“. Честит празник!“, каза той.

Министърът на туризма Илин Димитров започна с добра новина. Това лято се очаква ръст на туристите с между 5 и 7 процента.

„Това означава, че ще имате много работа и задачи. С удоволствие разбрах, че градът ще предложи много интересни неща – повече паркоместа, по-добра чистота, система за мониторинг на водите, което е прекрасно. Искам да отправя един апел – нека не забравяме, че личното отношение към гостите е ключово и нека не забравяме, че туризмът не трябва само да се работи, а и да се консумира. Успешно лято!“, обясни той.

Здравният министър не скри, че е доволен от свършената работа от служебния кабинет, за да може Приморско да има филиал на Спешната медицинска помощ, където ще има един стационарен и един дежурен екип. По два екипа има още и в Созопол и Царево, а в Бургас са останалите.

„Не е само наша заслугата. Искам да обърна внимание за огромните усилия, които положи областният управител на Бургас и кметът на Приморско. Това са хора, които милеят за града. Искат да направят всичко добро за населението му. Преди около месец подписахме меморандум между Министерство на здравеопазването, кметствата в Приморско, Царево, Созопол, болница „Пирогов“ и Министерство на туризма за подсигуряване на допълнителни екипи през летните месеци. Така, че може да сте спокойни, че ще имате медицинска грижа. Филиалът подсигурява стабилност за през цялата година, за цялото население на Община Приморско“, посочи министърът.

Областният управител проф. Мария Нейкова благодари на кмета на общината и Общинския съвет, затова че работят неуморно за решаване на проблемите на общината.

„Един от първите проблеми, който ми поставиха хората и администрацията тук бе необходимостта от филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. Това и други въпроси вече са факт. Благодаря за подкрепата и на двамата министри – Меджидиев и Димитров“, заяви губернаторът и напомни, че има още работа за вършене – парк, паметник на Тервел и нов храм са част от задачите, с които държавата се е ангажирала да помогне.

След официалната церемония кметът придружи официалните гости до сградата, в която ще се помещава филиала.


Анкета

Мнения

Мнения
 ДПС предлага свикване на Велико народно събрание
  26.05.2023 11:22      

ДПС предлагат свикване на Велико народно събрание. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадай