Сряда, 23 Авг 2023
    
Бургас Общество

Интелектуалци и учени с отворено писмо до президента за опазване на българския език от латинизация

  23.05.2023 17:17  
Интелектуалци и учени с отворено писмо до президента за опазване на българския език от латинизация

По повод 24 май и по почин на политолога д-р Рада Коджабашева, Списание 8 внесе отворено писмо до президента Румен Радев с  искания за опазване на българския език от латинизаци и против все по-ширещото се в общественото и медийното пространство налагане на двуезичие.

В него се настоява да бъде сезиран Конституционният съд за нарушение на чл. 3 от Конституцията на РБ („Официалният език в републиката е българският.") от страна на държавни и общински учреждения (като МРРБ, омбудсмана, Столичната община и др.), които в официалните си преписки с гражданите отправят съобщения на български и на български с латински букви или на български и на английски език.

В писмото също така е поставено искане да се вмени на Съвета за електронни медии да изисква от средствата за обществено осведомяване чист български език в националния ефир, за да се намали употребата на чуждици.

Писмото е направено с благословията на космическия глас Валя Балканска и е подкрепено от редица обществени личности и институции като Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство „Български писател", маестро Йордан Камджалов, Виктория Бешлийска, авторът на „Глина" и на „Сърце", Розмари Де Мео, автор на „Стопанката на Господ" и „Зарана", д-р Румен Петков, главен редактор на  „Поглед инфо", проф. доктор на филологичните науки Ваня Добрева, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. д-р Мариета Иванова-Гергинова, Институт по литература към БАН, българиста Албена Копринарова, Асоциацията на българските училища в чужбина и др.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения