Неделя, 20 Авг 2023
    
Бургас Поморие

Темата „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“ провокира 110 участника

  21.05.2023 17:41  
Темата „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“ провокира 110 участника

 

Българска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани, партньори по проект „Живот за Поморийската лагуна“ организираха конкурс на тема „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“, за да научат какво мислят младите хора в цяла България за езерото и неговото бъдеще, а също и за да привлекат вниманието върху това прекрасно място и грижата за него. Включиха се 110 участника с 94 творби (най-много рисунки, но и снимки, диорами, разкази и стихотворения, колажи и дори идеи за да се подобри състоянието на Поморийско езеро). Авторите са от цялата страна – Варна, Бургас, Нова Загора, Стамболийски, Сопот, Пазарджик, София, Дряново, Видин, Севлиево и разбира се най-много от Поморие и Ахелой.

Тъй като конкурсът е посветен на Деня на Натура 2000 (21 май), със съдействието на Община Поморие организираме церемония по награждаване на най-добрите творби на 22 май 2023 г. в Посетителския център „Поморийско езеро“ от 17.00 часа. Поканени са всички отличени участници да представят творбите си в центъра и да участват в награждаването. За тези, които са от далеч и не успеят да присъстват - Българска фондация Биоразнообразие ще изпрати наградите на място.

Голямата изненада на конкурса бяха малките участници от Школа по керамика „Кукерче“, гр. Севлиево, с преподавател Теодора Петева, които изпратиха своите керамични птици и сюжети, и въпреки крехката си възраст от 4 ½ до 10 години, демонстрираха талант и майсторство в това много специфично изкуство.

Впечатляващ бе груповият проект диорама на лагуната, изработен от децата от ДГ „Детелина“ - Поморие. „Водата не е само част от земната среда, тя е среда на живот на много организми. Искаме да покажем красотата на това природно богатство, така както го виждаме през нашите детски очи. И тъй като е много по-солено от морето, то е дом на много интересни обитатели. В детската градина гостуваха артемии, които после върнахме обратно в езерото. Знаехте ли, че артемии е имало по времето на динозаврите? Ние вече го знаем. Опитахме да покажем и някои от прекрасните гостуващи обитатели - прелетни птици. За нещастие, хората все повече замърсяват природата и много животни и растения страдат. Затова, нека пазим природата, защото тя е живот, а няма по-голямо богатство от това.“ – споделят малките поморийци.

Особено въздействащи са рисунките на две шестокласнички от ОУ „Ал.Г.Коджакафалията“ Бургас, които показват красотата на Поморие, а не само на езерото със средствата на смесената техника и с красивите цветове на лагуната.

Разбира се най-силни са посланията на думите:

„Аз, както и останалите многобройни обитатели искаме да живеем именно тук, да се радваме на нашия прекрасен дом – Поморийско езеро. Ние и семействата ни да продължаваме да бъдем част от него. Не мога да си представя живота някъде другаде!“ – отвърна с надежда водното конче (част от разказа на отличената Даяна Ванчева от Нова Загора).

За финал ви представяме стихотворението на 8 годишната Виктория Стоянова от Нова Загора, което спечели всички:

 

Поморийско езеро любимо

 

 

Поморийско езерo любимо,

с теб имам спомени незабравими!

Когато с мама и татко към морето отиваме,

задължително при теб се отбиваме.

 

Знам, че ти не си езеро обикновено,

а си много щедро надарено.

В твоите води солени обитатели разнообразни са приспособени.

А на дъното си имаш черна кал - за лечение и красота -

Поморийско езеро, ти просто си мечта!

 

Разбрах обаче, че проблеми имаш сериозни

и спешно се нуждаеш от помощ!

Сладко или солено ще e бъдещето твое,

е въпросът, който те тормози.

 

Чрез стихотворението си искам да те подкрепя,

твоето бъдеще да е свързано само със солена вода.

Да продължаваш да имаш обитатели разнообразни,

които се чувстват щастливи в твоите води уникални.

 

А ние с мама и татко ще продължаваме да те посещаваме

и своята любов да ти даряваме.

Не искаме да страдаш ти,

а искаме да се радваме на твоите красоти.

                                                              

Повече за конкурса и за наградените в 6-те категории може да научите на 22 май в сайта на проекта https://lifeforpomorielagoon.eu/

Конкурсът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на ЕС.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Петкова: Ще приемем експерти от ДПС и Има такъв народ за правителство
  20.05.2023 11:34      

От ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и „Има такъв народ” за правителство, след като