Неделя, 20 Авг 2023
    
Бургас

На Европейския ден на морето представиха книгата на доц. Милчо Скумов за солодобива

  21.05.2023 13:54  
На Европейския ден на морето представиха книгата на доц. Милчо Скумов за солодобива

Черноморски институт отбеляза Европейския ден на морето с представяне на книгата на доц. Милчо Скумов „Солодобивът в Анхиало/Поморие от 1878 до 1951 година“.

Събитието уважиха Мария Ценова – зам.- областен управител, проф. Севдалина Турманова – председател на Общински съвет – Бургас, проф. Магдалена Миткова – ректор на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“, много приятели на морето, учени, изследователи, музейни работници, граждани.

Маруся Любчева, основател на Черноморски институт, сподели: „Важно е да съхраняваме традициите и историята, да ги пренесем през времето, но и да живеем с идея за бъдещето. Солодобивът е уникален занаят, съхранил се през трудни времена и предаден в книгата на доц. Скумов с много вещина. Тази книга предава и споделя знания, това е важно за региона, за Черно море, за всички нас“.

Доц. Скумов представи  увлекателно съдържанието на книгата,  историята на нейното написване и направи аудиторията съпричастна на „солта на живота“ на поколения поморийци.

След дискусията, присъстващите пожелаха на доц. Скумов нови попадения в литературния исторически жанр. Още една регионална идея присъстваше в представянето – дегустация на Странджански чай, който съвсем скоро се очаква да получи статут на защитен продукт по произход.


Анкета

Мнения

Мнения
Петкова: Ще приемем експерти от ДПС и Има такъв народ за правителство
  20.05.2023 11:34      

От ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и „Има такъв народ” за правителство, след като