Петък, 18 Авг 2023
    
Айтос

Дългоочакван проект! Голям ВиК -ремонт започна в Айтос/ВИДЕО/

  19.05.2023 13:08  
Дългоочакван проект! Голям ВиК -ремонт започна в Айтос/ВИДЕО/

Подменят стари тръби на участъци с най-много аварии, на други изграждат канализация

 

Силвия Шатърова

 

Подмяна на ВиК-тръбите и на канализация  започва по почти всички улици на Айтос. Днес бе направена първа копка на големия проект, койте е втори етап след откриването на пречиствателнта станция. Общо 7 км.водопровод и 4 км. канализационна мрежа ще бъдат ремонтирани, а на места изградени нови. Канализация ще има в квартал „Странджа“, където  досега такава не съществува. Промяна на старите тръби, които дават дефекти и непрекъснати аварии се очаква както на централни улици в града, така и на други. Първата копка бе направена от кмета на Айтос Васил Едрев и управителя на ВиК-инж. Ганчо Тенев.

„Изготвяйки проекта беше обследвана цялата канализационна мрежа с камери, бяха заснети местата, където има течове и се изготви проекта. Той започва сега, защото сега се получават  средства от МОСВ“, заяви кметът Васил Едрев.


До края на годината трябва да се прикючили ремонтните дейности.

На двете улици, „Арда“ и „Кърджилов“, където наскоро бе направена първа копка за ремонт на пътната настилка, двете фирми ще влязат в снихрон, за да се ремонтира първо ВиК, а след това да се положи асфалт.

Фирмата изпълнител ще предаде улиците в готов вид, а на места ще се положи нова настилка.

Строител е ДЗЗД“Аква Ню“, като реконструкцията ще продължи 210 дни по проект.

Договорът за дейностите в Айтос е на стойност 9 633 845,69 лева без ДДС, Подмяната на ВиК-инфраструктурата в Айтос е част от големия воден проект на територията на Бургаска област, който е на стойност.

459,3 млн. лева, като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лева. Основната цел на проекта е изграждане на инфраструктура, чрез която да се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води и повишаване на ефективността на системите и съоръженията.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения