Петък, 11 Авг 2023
    
Поморие

След двугодишно мълчание: Туристическият бизнес в Поморие припозна проблема със соленото езеро

  12.05.2023 12:43  
След двугодишно мълчание: Туристическият бизнес в Поморие припозна проблема със соленото езеро

Община Поморие се нуждае от спешно и аварийно финансиране от страна на държавата, за да обере сладките води и да спаси езерото си

 

Сдружението "Граждани за Поморие" с жалба в прокуратурата заради засипване със земни маси в района на Поморийското езеро

 

Моника ИЛИЕВА

 

След двугодишно мълчание, туристическият бизнес в Поморие припозна проблема със солеността на езерото като свой. Това стана по време двата информационни дни по проекта на Общината за опазване на Поморийско солено езеро. Според тях осладняването на водите на езерото идва от това, което са изградили екологични организации в езерото, построен е остров, след което е прекъсната дигата, чрез която са извеждани сладките води от соления басейн. Изводът от позицията им е, че след два Консултативни съвета към Поморийско солено езеро, проведени за периода от две години назад, най-накрая туристическият бранш в града, припозна проблема като свой. До момента техни представители са присъствали на срещи, но не се чуваше мнението им по заплетения казус.

 

Експертите по проекта 

 

 

По време на информационните дни жители на Поморие отправиха питане към местната власт кога ще започне вторият етап на отводняването в района на разклона за гр. Ахелой. От думите на управителя на кучкарника, който се намира там, Валентин Продромов стана ясно, че след приключването на първия етап на отводнителния проект, ситуацията се е подобрила и не се налагало „да газиш до коляно във вода“.

Валентин Продромов и рибари

Рибари присъствали на срещата споделиха, че се е появил нетипичен сладководен планктон. Обърнаха внимание, че е много важно редовното почистване на канала езеро-море, защото в него влиза платерина, която умира и го задръства, което на свой ред влияе върху регулацията на калообразуването в езерото (1мм за година).

Експерти от Общината разясниха, че вторият етап от отводняването се нуждае от сериозно финансиране, чийто обем е непосилен за малкия град. На Поморие му трябва спешна и аварийна подкрепа от страна на държавата, за да може да отведе събиращата се в района сладка вода, която да се заусти в морето и на свой ред проблемът със солеността на Поморийско езеро да бъде решен окончателно.

Председателят на сдружение „Граждани за Поморие“ Ангелина Мерджанова напомни, че е подала жалба в прокуратурата, заради засипване на мочурището със земни маси, намиращо се в района на Крайчовия завой. Ефектът от това води до необратимото осладняване на езерото. Засипването нарушава екоравновесието на водния басейн – факт – и застрашава местния туристически продукт, който се крепи на лечебната кал, извличана от езерото. От общинска администрация заявиха, че проблемът е стар, а за решаването му е необходима държавна подкрепа. 

Ангелина Мерджанова от "Граждани за Поморие"

Строителството на обходния път е основната причина за проблема, смятат от "Граждани за Поморие".  "По наши наблюдения земната маса е изсипана в парцел при изпълнението на проекта и така вече три години. Подали сме жалба до прокуратурата да установи кой е извършителят и кои са виновните. Институциите си прехвърлят топката и в крайна сметка пръстта стои там. Езерото е сладко вече“, обясни Мерджанова. Това засяга обществения и материалния интерес на всички поморийци, смята тя. От думите й стана ясно, че подаденият сигнал е срещу неизвестен извършител. Жалбата е входирана на 27-и март т.г, няколко дни по-късно е насочена към Окръжна прокуратура, гр. Бургас.

На 22 май се очаква проверка от ЕК във връзка с нарушеното екологично равновесие на Поморийско солено езеро.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев
  11.05.2023 08:55      

Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната вл