Петък, 11 Авг 2023
    
Мнения

Табаков: За България и ЕС ще е по-добре Кълъчдароглу да спечели изборите в Турция

  12.05.2023 08:58  
Табаков: За България и ЕС ще е по-добре Кълъчдароглу да спечели изборите в Турция

Под негово ръководство съюзът би имал по-сигурен партньор в лицето на турската държава", смята анализаторът

 

За България и ЕС ще е по-добре, ако Кемал Кълъчдароглу спечели изболите в Турция. Под негово ръководство Европейският съюз би имал по-сигурен партньор в лицето на турската държава. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” международният анализатор Мартин Табаков.

„Знаем, че след 20-годишно управление на Ердоган геополитическата ориентация на Турция бе релативизирана и то в посока на допълнително задълбочаване на отношенията на Анкара с Москва. Това няма как да не е проблем предвид това че НАТО разчита за своя югоизточен фронт на турската държава”, уточни Табаков. Според него Реджеп Ердоган вече е регистрирал малка победа, правейки изборите оспорвани.

„Преди да започне кампанията той видимо изоставаше. Към този момент и двамата имат реален шанс за победа”, поясни анализаторът. Според него, ако Кълъчдароглу  победи, основен акцент в управлението му ще бъде разрешаването на икономическите проблеми в страната.

 

„Той идва от партия, която исторически е водила по-различна външна политика от това, което наричаме „неосманизъм на турския президент”. Неговата ориентация е по-скоро е геополитически западна”, допълни Мартин Табаков. По думите му високата инфлация ще изиграе основно значение на този вот.

„В партията на Урдоган обсъждат няколко варианта за вота. Ако той загуби с малко, се предвижда сюжет Тръмп- Булсунаро. Тоест, провикаране на социално напрежение, така че и военните да се намесят и да бъде предизвикана промяна на изборния резултат. Ако се стигне до по-голяма загуба, тогава сюжетът е да остане в опозиция, но да се възползва от различията, които има в лицето на Кълъчдароглу”, поясни анализаторът.

 До вота в Турция остават броени дни. Повечето турски социолози дават малка преднина на опонента на Реджеп Ердоган. Според анализатори страната трудно ще избере президент от първия тур и вероятно ще се стигне до балотаж. А, вчера, изненадващо един от четиримата кандидати Мухарем Индже  обяви, че оттегля кандидатурата си. Очаква се неговите гласове ще отидат в подкрепа на Кълъчдароглу. 


Анкета

Мнения

Мнения
Мария Габриел: Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев
  11.05.2023 08:55      

Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната вл