Понеделник, 07 Авг 2023
    
Спорт

Легендата на „Левски“ Янко Кирилов: Поздрави всички мои приятели в Бургас, начело с големия Тотко Дремсизов

  08.05.2023 14:45  
Легендата на „Левски“ Янко Кирилов: Поздрави всички мои приятели в Бургас, начело с големия Тотко Дремсизов

Янко Кирилов е един от най-великите футболисти на „Левски“, оставили незабравима диря в историята на „синия“ клуб. Легендарният полузащитник взима участие в най-паметния за „сините“ фенове мач в историята, а именно победата над ЦСКА със 7:2 през 1968 г. В този двубой „майстор Янко“ изиграва най-силния си мач за Левски, като отбелязва и два гола за победата. Освен за „Левски“ 77-годишният софиянец е защитавал още цветовете на ЦСКА и „Черноморец“.

При „акулите“ той изиграва два сезона и оставя отлични впечатления сред феновете на бургаския футбол.

Кирил Евтимов се срещна с Янко Кирилов в неговото кафене в софийския квартал „Младост 1“. Всъщност, там на задълбочени футболни разговори често могат да бъдат забелязани цяла плеяда легенди на „сините“ като Кирил Ивков, Войн Войнов, Стефан Аладжов и други.

 

– Бате Янко, здравей, как я караш?

– Здравей, всичко е наред. Е, имам леки проблеми със здравето, основно с краката, но това е нещо нормално. Все пак съм на сериозна възраст и няма как да се чувствам като младеж. Не се оплаквам, събирам се със стари приятели и съотборници от едно време. Общо взето така минават дните ми.

– Следиш ли българския футбол, ти остави ярка диря на зеления терен, когато беше активен състезател?

– Да, всеки ден чета спортната преса и когато има футболен мач по телевизията, го гледам с удоволствие. Искам и да съм в час, какво се случва в българското първенство. Знаеш, често при мен идват мои колеги, с които съм играл. Постоянно дискутираме футболните мачове и затова е важно да съм наясно какво се случва.

– Като че ли сега не е най-доброто време за твоя любим „Левски“?

– Аз като гледам, май не е добро време за никого. ЦСКА се подхлъзна срещу „Лудогорец“. Те от своя страна също не убеждават с играта си.

Националният отбор има проблеми, въобще не е цветуща картинката. Положителното е, че има интрига кой да е шампион. Надявам се „Левски“ да направи силен финален спринт и да заеме място, даващо право на участие в Европа. Най-вече сърцатата синя публика го заслужава. Засега селекционерът Топузаков ми прави добро впечатление. Справя се с огромното напрежение след оставката на Стоилов. Дано победната серия на „Левски“ продължи и в следващите мачове.

– Имаш 200 мача за „Левски“, обаче победата над ЦСКА със 7:2 ли е най-паметният ти двубой със синия екип?

– Ще излъжа, ако кажа, че не е той. Отбелязах и два гола. Играх много силно. ЦСКА бяха фаворити, а накрая ги отнесохме, като можеше да вкараме и още. Всичко ни се получаваше в този двубой. Но, ние тогава бяхме много силен отбор. Като започнеш от незабравимия Гунди, Сашо Костов, Фифи Перото, Аладжата, Кирил Ивков и другите. Всеки мач беше удоволствие за мен сред такива съотборници. Кефът беше още по-голям, защото винаги играехме пред пълни трибуни. А в днешно време, като се напълни даден стадион се говори все едно е станало нещо невероятно. По наше време без значение домакини или гости, нямаше празни места по трибуните.

– Няма как да не те питам и за годините, които игра за „Черноморец“. Знам, че остави много приятели в Бургас.

– Да, няма да си кривя душата, наистина ми беше много комфортно. Живях в бившия вече хотел „Бриз“ до гарата и постоянно бях заобиколен от приятели. Един от тях беше Димитър Юруков, голям левскар, разбрах, че миналата година е починал. Годините в „Левски“ ми помогнаха да получа уважението на бургазлии. Имам много приятни спомени от онова време. Отново бих желал да поздравя всички мои приятели в Бургас, начело с големия Тотко Дремсизов. Бяхме много силен отбор и биехме наред всички отбори. Стадионът беше винаги пълен, а имаше няколко хиляди души извън стадиона, които не можеха да влязат. Бяха разкошни бургаски времена. Сега знам от теб, че „Черноморец“, а и „Нефтохимик“ са в незавидно положение. Стискам палци нещата там да потръгнат.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Позиция на ПП „Гергьовден”
  06.05.2023 09:21      

Сестри и братя, пред кръвта на Агнеца!   Обръщаме се от &bd