Понеделник, 07 Авг 2023
    
Бургас

ОУ „Св. К. Охриски” е сред екоучилищата на „Син флаг” /ОБНОВЕНА/

  07.05.2023 08:49  
ОУ „Св. К. Охриски” е сред екоучилищата на „Син флаг” /ОБНОВЕНА/

Дона МИТЕВА

ОУ „Свети Климент Охридски“, Бургас е одобрено да участва  в съвместна програма „ЕКОУЧИЛИЩА“ от „ДЕВИН“ ЕАД И„БЪЛГАРСКО ДВИЖЕНИЕ СИН ФЛАГ“, подкрепени от МОН и МОСВ. Програмата насърчава участието на учители, ученици и родители в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие над околната среда и консумацията на вода и енергия.

Инициативите стартираха още през ноември с ден за действие под мотото „Да се раздвижим“. В двора на училището беше организирана масова акция под формата на флашмоб.

В същия ден учениците от начален етап инициираха озеленяване на своите класните стаи със саксийни растения, а учениците от прогимназиален етап почистиха и обогатиха с нови растения екозоната в училищния двор.

4 ноември беше ден на предизвикателството – Ден без автомобили. Учители и родители оставиха семейните си автомобили  и в този ноемврийски ден към училище „Свети Климент Охридски“  прииждаха само пешеходци.

Учениците от 1"а" и 1"в" клас се включиха в инициативата "Ден на рециклирането", като събираха пластмасови бутилки. С много ентусиазъм и отговорност, те дадоха своя скромен принос, за да живеем на по-чиста и по-красива планета.

Програмата се състои от 7 стъпки, които  се осъществиха  в рамките на учебната 2022/2023 година и приключиха в края на април.

Кампанията Глобални дни на действие (GAD # GlobalActionDays), която се осъществява всеки април и ноември, има за цел да демонстрира, как нашите колективни и индивидуални действия за намаляване на замърсяването и насърчаване на отговорна консумация могат да имат значително въздействие върху нашето благосъстояние, върху нашите общности и нашата планета.

Глобалните дни на действие през 2023г. са свързани с 5-те R – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Repurpose, които на български означават Отказ, Намаляване, Повторна употреба, Рециклиране и Повторно предназначение.

Инициативи свързани с Програма „Екоучилища“ – Глобални дни на действие 18 до 28 април 2023 г.

На 20.04.2023 г. Почистване на двора

По повод Деня на Земята учениците от прогимназиален етап почистиха двора на училището

На 21.04.2023 г. – Ден на размяна на книги

 учениците от прогимназиален етап си размениха л

24.04./понеделник/ - Събиране на отпадъчна хартия до 5 кг.

За да информират учениците относно изхвърлянето на отпадъци, учениците от II а и VI б клас събраха хартия за рециклиране.

На 25.04.2023 г. се проведе изложба „ Втори живот на отпадъчните продукти“

учениците от II а клас с помощта на своите родители те вдъхнаха нов живот на отпадъчните продукти.

24.04 – 28.04.2023 г. – Ден без месо

В дните от 24.04 – 28.04.2023 г. – се проведе инициативата „Ден без месо“ , учениците от I – IV клас с радост се включиха в нея.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Позиция на ПП „Гергьовден”
  06.05.2023 09:21      

Сестри и братя, пред кръвта на Агнеца!   Обръщаме се от &bd