Сряда, 02 Авг 2023
    
Бизнес

Отмениха националната забрана за внос на украински стоки

  03.05.2023 16:01  
Отмениха националната забрана за внос на украински стоки

Премахването е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема

Министерският съвет взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от ЕК пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

Част от мерките са: втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки.

Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата, след влизане в сила на европейската забрана.


Анкета

Мнения

Мнения
Гешев с първи коментар след опита за покушение
  02.05.2023 17:05      

Благодаря на главните прокурори на всички държави, които подкрепиха българската прокуратура. Това