Четвъртък, 22 Юни 2023
    
Бизнес

В земеделския сектор ври от проблеми

  21.03.2023 15:58  
В земеделския сектор ври от проблеми

 

НЕДОВОЛСТВО. Пропуснати възможности и ресурси в аграрния сектор

 

Дона МИТЕВА

 

Ексземеделският министър  от ГЕРБ Десислава Танева, заедно с Васил Грудев бивш шеф на ДФЗ,  се срещнаха със земеделски производители, лозари, пчелари и животновъди от региона. Обсъдени бяха актуални теми за пропуснати възможности и ресурси за аграрния сектор. 

Както водещият на срещата земеделецът Стоян Гюзелев подчерта последните месеци се задълбочават проблемите, а не се решават. Секторът е недоволен от липсата на предвидимост, което води до липса на инвестиционни проекти.

На срещата присъстваха кметовете на Бургас Димитър Николов и на Поморие Иван Алексиев, водачът на листата на ГЕРБ – СДС Жечо Станков.

Кметът Николов коментира от своята гледна позиция на градоначалник, че всичко е спряло заради липсата на бюджет, но и не само заради нея. „По време на управлението на нашите гости имаше устойчивост на сектора и прогнозируемост на цените на доставките. Сега всичко се обърка и хората станаха много по-несигурни и не могат да предвидят инвестициите си“.  Към това Жечо Станков добави, че присъстващите имат възможност да добавят свои гледни точки и предложения, които на по-късен етап да залегнат в програмата на партията за земеделие, за да бъде в полза на реалния бизнес.

 

300 % увеличена цена на водата за напоявяне

 

Водещият Гюзелев очерта на първо четене най-актуалните проблеми в сектора като започна от 300% увеличение на водата за напояване,  проблема с млякото и намаляване поголовието от крави и други животни, по-малкото средства за млади лозари, дефицита на работна ръка, искането на производителите на зеленчуци да бъдат разделени оранжериите на отопляеми и не отопляеми, разнопосочните изисквания към зърнопроизводителтите и още други. Той самият попита гостите до каква степен е възможно да се направи изравняване на субсидиите на българските фермери с тези на европейските им колеги  и дали технологично това може да стане в рамките на месеци или става дума за процес, който би отнел години.

 

30 % са намалели пуйките

 

 

Десислава Танева представи пред присъстващите напълно нова програма за сектора, а преди това очерта и негативните тенденции като  трайно намаляване на площите за зеленчукопроизводствто, намаляване броя на кравите и овцете. При пуйките намаляването е с 30%, подчерта драстичния факт екс земеделският министър. Тя не пропусна да спомене и това, че намалява броят на малките ферми именно заради липсата на сигурност.

Танева коментира, че има реална опасност кризата при зърнопроизводителите да се увеличи, заради рекордните зърнени запаси. „В момента в страната има  милион и половина излишъци.25 пъти повече слънчоглед се внася, два пъти повече пшиншца и 64 пъти повече царевица“, посочи данни тя.

Дебело подчертавайки, че изразява съгласие с европейската солидарност с Украйна, Танева подчерта, че въпросните коридори на солидрността, през които трябваше украинската продукция да се насочва към трети, нуждаещи се страни, направиха така, че да са потърпевши родните зърнопроизводители и техните колеги от  Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. По нейни думи трябва да се вземат мерки на общоевропейско ниво, така че ЕС да съхрани своите зърнопроизводители и това може да стане с планирана обща инициатива на правителствата на гореизброените държави.

„Подготвен е проекто регламент за още една година безмитен внос на украинско зърно и мляко. България не е заявила позиция. Правилната стъпка е да се потърси контакт с всички засегнати източноевропейски страни, членове на съюза, които имат проблеми, да се прояви смелост и да се заяви на еврокомисията, че на практика, членове на съюза изпитват изключителни затруднения с реализацията на собствената си продукция“, предупреди тя, допълвайки, че регламента ще задълбочи  кризата на ликвидността. Екс земеделският министър призова НАЗ да е по-активна като браншова организация, която да защити интересите на своите членове.

Да се ускори изработването на дългосрочните транспорти коридори за украинската продукция, е друга стъпка, която би помогнала на сектора.

Пред селскостопанските производители тя коментира и стратегическия план, който е приет без обществено обсъждане, което е скандал.

„Там са заделени 200 милиона евро за подпомагане на непроизводствени площи – елементи на ландшафта.  На практика за синори и редици от дървета ще се плащат по 172 лева на декар, а не както е било досега по 12 лева. Тези пари трябва да се върнат при производителите, а не да се раздават на разни тарикати“, даде пример Танева.

Тя постави въпроси и за оцеляването на животновъдите без  поземлен фонд, за административно облекчаване на дейността на фермерите, стимулирате семйното фермерство и др. Засегнат бе и болезненият въпрос за липсата на обучени кадри в земеделието.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Земеделският министър:Вносът от Украйна дебалансира пазара и подбива цените и търсенето на български продукти
  22.03.2023 09:24      

Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качество