Понеделник, 19 Юни 2023
    
Бизнес

Хотелиери притеснени от връщането на ДДС-то

  20.03.2023 12:30  
Хотелиери притеснени от връщането на ДДС-то

ДОНА МИТЕВА

Ако бъде върнато ДДС-то на 20% за хотелиерския и ресторантьорския бизнес, ще се повишат веднага цените. Така смята Борис Минчев, който е собственик на хотел в Обзор. Ако има нещо положително, това е, че клиентите ще започнат да търсят по-добър продукт и ще принудят собствениците да реинвестират.

„Нека да тръгнем от това, какво стана когато бе намалено ДДС-то – очакваше се да се намалят цените. Тогава от бранша казахме: „Абсурд“ и бяхме прави. Тези намалени проценти влязоха в джоба на собствениците. Доброто бе, че се стопираха цените на това ниво, на което бяха по време на намалението. Обаче в повечето случаи тези 11%, които не се дадоха на държавата, отидоха в джоба на собствениците.

Сега при връщане на ДДС отново на 20%, естествено е, всеки собственик, който не разбира от бизнеса, да си гони ненамаляване на печалбата и да повиши цените“, убеден е Минчев.

Рефлексът при крайния потребител би могъл да има и добра страна в посока качеството на продукта. „Специално в хотелиерството предпочитанията на клиенти ще отидат натам, където има по-качествен продукт. Собствениците трябва да се научат, че данъкът ДДС е за реинвестиция, а не за печалба. Той трябва да се използва за подобряване на продукта.

Принципно съм убеден обаче, че всеки данък, който държавата налага в повече – той ще води до увеличение на цените. Същото положение ще бъде и ако данък печалба бъде вдигнат от 10 на 15% – веднага ще се вдигнат цените“, обобщава Минчев.

За себе си той е убеден, че печалбата е втора по ред, а на първо място стои продуктът.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения Общество
Стоян Панчев, икономист: Въвеждането на таван на цените ще създаде повече проблеми
  19.03.2023 17:01      

„Инфлацията е основният проблем, констатациите за „спекула“ от служебно