Понеделник, 19 Юни 2023
    
Царево

Царево става третият академичен център по Черноморието

  20.03.2023 10:43  
Царево става третият академичен център по Черноморието

Утре ректорът на Тракийският университет  получава ключовете от общинска сграда в града

 

Тракийският университет в Стара Загора открива своя база в Царево. Утре в 11 часа академичното ръководство ще получи ключовете от общинска сграда, където ще се помещава базата. На сесия през януари общинските съветници гласуваха висшето учебно заведение да стопанисва сградата, в която се помещаваше Българо - Германския център за професионално обучение. Тогава с пълно мнозинство общинските съветници в Царево подкрепиха докладната записка на кмета на морската община Георги Лапчев за учредяване на безвъзмездно право на ползване на Тракийски университет със седалище в Стара Загора върху общинската сграда, която бе върната от Министерството на труда и социалната политика на Общината.

"Сега ще трябва да я приведат за ползване и от новата учебна година да имат прием на студенти", заяви пред „Черноморски фар“ кметът Георги Лапчев.

Утрешната церемония по връчване но ключовете от сградатат слага край на двугодишните преговори между ръководството на Община Царево и на Тракийския университет.

Той ще извършва в Царево изнесено обучение на студенти и докторанти в различните специалности, в които те се обучават. Така южният град става третият университетски център по Черноморието след Варна и Бургас.

В университета се обучават над 8200 студенти от България и света от  близо 600 висококвалифицирани преподаватели, както и от гост лектори от други университети в страната и чужбина, в 72 бакалавърски специалности и магистърски програми. Университетът провежда повече от 70 докторски процедури.
Интересни са специалностите като агрономство, аграрно инженерно, зооинженерство, екология и опазване на околна среда, рибарство и аквакултури.

 

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения Общество
Стоян Панчев, икономист: Въвеждането на таван на цените ще създаде повече проблеми
  19.03.2023 17:01      

„Инфлацията е основният проблем, констатациите за „спекула“ от служебно