Неделя, 04 Юни 2023
    
Карнобат

Правят първа копка на параклис в Гробищния парк в Карнобат

  05.03.2023 12:30  
Правят първа копка на параклис в Гробищния парк в Карнобат

Началото на Великия пост тази година бе ознаменувано с радостна новина за всички християни в нашия град. След като миналия месец Общински съвет Карнобат одобри представения от Църковното настоятелство при храм „Св.Йоан Богослов“ проект, с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, на 6 март/ понеделник/, от 10.00 часа, в Гробищния парк на Карнобат, викарният епископ Йеротей ще направи първа копка за началото на строежа на гробищен храм „Възкресение Лазарево“.

Това е една инициатива, с близо петнайсетгодишна история, изпълнението, на която е отдавна очаквано от много карнобатлии. Наличието на подобно съоръжение ще даде много по-подходящи условия за извършване на православно-християнските заупокойни обреди- за отслужването на опела и панихиди, а също и ще стане мястото за християнското начало на всяка Задушница, подчертава ставрофорен иконом Павел Гърбов.
Стартирането на строежа става възможно благодарение на средства, любезно отпуснати от Сливенската митрополия. Те обаче няма да бъдат достатъчни за цялостното изграждане на храма.
Ето защо Църковното настоятелство, поканвайки всички желаещи да участват молитвено в благословеното начало на това съграждане, се надява и жителите на гр. Карнобат да откликнат на апела за посилна помощ на това достойно и общественополезно начинание. Защото, макар да не искаме да си спомняме за края на земния живот, както казват, това е единственото нещо, което със сигурност предстои да ни се случи. А храмът е като врата небесна, през която безсмъртните ни души да преминат към вечността. Той, даже със самото си присъствие, и с кръста, извисяващ се на върха му, всякога напомня, че всичко не свършва тук, че, както казва св.ап.Павел: „Ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите Бог ще приведе със Него“.
Храм „Св. Йоан Богослов“


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: 3-ти март е символ на несломимия дух на българския народ и обичта му към отечеството
  03.03.2023 11:34      

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави своите съграждани по повод националния празник: