Сряда, 03 Май 2023
    
Айтос

Държавата поема инициативата за изграждане на околовръстния път на Айтос

  01.02.2023 11:15  
Държавата поема инициативата за изграждане на околовръстния път на Айтос

При добра координация между институции трасето може да е факт до две години

 

Темата с изграждането на околовръстен път на  Айтос отново бе повдигната на работна среща в МРРБ на която присъстваха депутатите от всички парламентарни групи от Бургаски регион, кметът на Айтос -Васил Едрев, както и кметове на общини, които се водоснабдяват от деривация „Ясна поляна“. Причината за срещата бе ремонта на пречиствателната станция на язовира, но се дебатира и темата за обходния път на Айтос.

Министър Шишков подчерта, че местната власт трябва да внесе предложения в Общинския съвет с искане за частично изменение на плана за частите, в които общината смята, че е възможно прокарване на трасето, след което да се направи задание за възможното строителство, на базата на което да се изготви идеен проект и подробен устройствен план. Министърът разпореди МРРБ и АПИ да окажат пълно съдействие на общината при проектирането и стартирането на проекта. „Убеден съм, че държавата ще помогне финансово за строежа, но местната власт трябва да направи първата стъпка и да промени Общия устройствен план, указвайки възможните терени за строителство. Държавата не може да влезе просто така на нейната територия и да започне да проектира и строи“, обясни стъпките арх. Шишков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

 Според министъра  при добра координация и мобилизация на общинските и държавни институции, шосето може да е факт до 2 години. Има вариант и за финансиране на трасето по европейски проект, което включва партньорство между общината и АПИ. На срещата бе поет ангажимент областният управител на Бургас – проф. Мария Нейкова, да инициира промяна на ОУП на Айтос, както и да управлява и осъществява координация между институциите.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си
  30.01.2023 12:10      

ДБГ оттегли докладната за намаляването на заплатите в местния парламент