Понеделник, 06 Фев 2023
    
Бизнес

Туроператори: Мексико отказва да приема български туристи

  24.01.2023 17:32  
Туроператори: Мексико отказва да приема български туристи

Мексико отказва да приема български туристи. За това сигнализираха от Обединение "Бъдеще за туризма" до Министерството на туризма, външно министерство, посолството на България в Мексико, както и почетния консул на Мексико у нас.

От началото на октомври 25 организирани туристи, които са имали всички необходими документи на територията на Мексико, както и закупен туристически пакет, веднага след приземяването на самолета в Канкун са били върнати обратно, съобщиха от обединение "Бъдеще за туризъм".

Димитър Балтов, който е в управлението на един от големите туроператори у нас, заяви: "Местните власти - гранични ли са, емиграционни ли са, точно не знаем, прибират избирателно около десетина-петнайсет човека от всеки полет, като очевидно се таргетират лица от Източна Европа и от бившите съветски републики, принудително ги вкарват в една стаичка, взимат им телефоните и паспортите, нищо не им се обяснява, държат се грубо, говорят само на испански. Доколкото клиентите могат да разберат какво се случва, те им казват, че нямат платена резервация в Мексико за настаняване и че са потенциални емигранти. Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.".

Багажът на някои от върнатите обратно туристи е изгубен и не е възстановен, посочват от обединение "Бъдеще за туризъм", които са сигнализирали институциите и настояват за решителна намеса на българските дипломати.

„Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята „почивка“, превърнала се в кошмар. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен”, отбеляза Балтов, който е и управител на „Руал Травел” – един от туроператорите с депортирани клиенти.

Мексиканските власти не дават информация по случая - каза почетният ни консул на Мексико в България Пенчо Ралчев. Той посочва, че в единия от случаите е имало несъответствие в имената на личните документи и тези, вписани в туристическия ваучер. Той посочи, че е съдействал на гражданите, които са се обърнали към него.

От Министерството на туризма потвърждават, че са запознати с казуса и заедно с Министерството на външните работи са се заели с проверка.