Вторник, 25 Апр 2023
    
Култура

Проф. Георги Каприев представя книгата си „От Пиргос до Константинопол” в Бургас

  24.01.2023 13:35  
Проф. Георги Каприев представя книгата си „От Пиргос до Константинопол” в Бургас

Книгата „От Пиргос до Константинопол” е съставена от девет интервюта, които журналистът Митко Новков прави с една от най-ярките фигури в българската философия. Премиерата в Бургас е на 27 януари (петък) от 18:00 часа в Зала „Георги Баев” на „Морско Казино”.

В тази многопластова поредица от феерични истории проф. доктор на философските науки Георги Каприев не просто разказва за стръмния си път към върховете на философското знание, а изобразява една житейска панорама, много точно представена от синтетичното заглавие – „От Пиргос до Константинопол”. В тази панорама освен много, а при това и много сериозна, философия има музика, театър, поезия, в нея се провиждат фигурите на тежки европейски академици, гръцки пирати с клюнести носове, бургаски пичове кибритлии, латински теолози, поетични артисти и артистични поети, бледооки ченгета и сръчни тарикати, тежкоатлети-кутсузлии и византийски богослови, мирише на бира и цигари, на снощна кръчма и студено утро, на библиотечни подземия и бръмчащ ксерокс, на монашеска килия и университетска аула – въобще ЖИВОТ и то живот ИСТИНСКИ, живот с пълен размах и на висока скорост.

Тази изключителна пластичност на книгата ще присъства и на самото ѝ представяне. Освен официалните слова на Митко Новков, Симеон Димитров, Стойчо Кьосев и Георги Каприев ще се чуят стихове на Христо Фотев, Николай Искъров, Симеон Димитров, текст на Йордан Радичков, хорова музика под диригентството на Светла Стоева, солови изпълнения на Зорница Иновска и Марджорис Мена Фаез, ще се прожектират филмови кадри.

 


Анкета

Мнения