Вторник, 25 Апр 2023
    
Бургас

Брокери: Цените на имотите не отговарят на стандарта на живот в Бургас

  24.01.2023 12:30  
Брокери: Цените на имотите не отговарят на стандарта на живот в Бургас

Хората предпочитат ремонтирани и обзаведени апартаменти

Двустайните и тристайните – най-търсени от купувачи и продавачи

Еврото със сигурност ще се отрази на пазара, смятат експертите

 

Георги РУСИНОВ

 

В несигурните времена като тези, в които живеем, винаги една от най-сигурните инвестиции и начин за запазване на парите е закупуването на имот. Техните цени рядко имат тенденция да падат и почти винаги повторна продажба винаги носи немалко печалба. Репортер на „Черноморски фар“ разговаря с експерти от брокерския бранш за това как вървят в момента цените на имотите, какво е най-търсено за купуване, какво се продава най-много и има ли притеснение от навлизането на еврото у нас.

Веселин Христов от Агенция Five Homes отговаря, че по-скоро към момента се забелязва застой на цените, особено след Нова година.

„За ваканционните имоти например се забелязва същият застой, но и често има минимални отстъпки от цените“, посочи бургаският брокер.

Разглеждайки стотиците обяви от Бургас и областта, дори и за незапознатите прави впечатление, че някои оферти изглеждат доста надути. Христов коментира:

„При градските имоти, разбира се, цените не са от най-реалните на фона на стандарта на живот в Бургас. Твърде често продавачите искат повече, отколкото струва имотът им и за това си има своята причина, обвързани са емоционално с имота си. Тук идва и нашата роля на професионални брокери да направим пазарен анализ за цена и на база опит и продажби и консултации с колеги да се препоръча коя е подходящата цена за продажба“.

От известно време най-търсени за закупуване са двустайните апартаменти. Брокерът казва, че тази тенденция се запазва, като повече се предпочитат имоти, които са ремонтирани и обзаведени. Съответно и най-често на пазара се продават двустайни апартаменти, които по думите на Христов са обзаведени с вкус.

По думите му най-често на пазара с имоти както купувачи, така и продавачи са хора над 40-годишна възраст.

Навлизането на еврото у нас е една от най-коментираните теми в последните месеци. Масово тя среща неразбиране и страх, но и липсват конкретни и ясни обосновки защо притеснението е излишно. Така според експерта Христов цените ще примърдат леко нагоре точно поради тази несигурност, която отново предстои.

„Когато българинът е несигурен, той си купува имоти. Това е най лесният начин да си запази парите. А в световен мащаб обикновено цените на имотите растат и рядко намаляват“, обяснява той.

 

Руснаците и украинците на пазара

 

„От много години руските граждани бяха сред основните купувачи и продавачи по Черноморието. В момента обаче те са в пъти по-малко“, казва брокерът. Христов уточнява, че все пак лятото отново се очаква вълна от продажби на руски имоти в областта.

Войната в Украйна неизменно е фактор и влияе на процесите на имотния пазар у нас. Бургаският брокер коментира, че много рядко среща украинци, които да искат да закупят имот по Черноморието.

„Те са тук по други причини и разбира се, живеят с мисълта скоро отново да се приберат в родината си. За под наем се забелязва едно нежелание на българските наемодатели да отдават имотите си на тях, просто защото те са временно тук, а някои вече и са си изпатили от недобросъвестни украинци. А лошите слухове бързо се разнасят“, посочи той.

Колежката му Стела Димова от „ХоумБрокер“ представя малко по-различни наблюдения на тяхната агенция. По отношение на цените на имотите и те отчитат, че положението е горе-долу същото като отпреди няколко месеца, с много лек спад на цените – около 1-2%.

„Пазарът все още държи сравнително високи цени“, уточни тя.

Според нея най-търсените градски имоти са тристайните апартаменти, както за закупуване, така и за продаване.

„Но има търсения и за къщи в района на Бургас, както и за по-малки имоти. Това, естествено, зависи от профила на купувача, който разбираемо е различен. За купувача на градски имоти това е семейство, което предпочита да не плаща вече наем за жилището си, а да има собствено такова. Също така и такива, които се местят от един град в друг, също имат такива критерии. Има и такива, които търсят просто да си вложат парите, заради страха от обезценяването им, ако ги съхраняват в банките. При тези купувачи търсенето е много често на двустайни жилища или студия. Продавачите най-често са такива, които си сменят жилището, или имат такова в наследство и решават да освободят средства от това. И естествено, инвеститорите, които строят и имат стабилна позиция на пазара“, коментира Димова.

Тя също е на мнение, че въвеждането на еврото като валута у нас няма как да не повлияе на имотния пазар.

„Не се наемам да прогнозирам в каква посока. Много анализи сочат, че се очаква рецесия, която вече има своите проявления в Европа, но кога ще се прояви у нас и как ще се отрази, не мога да кажа“, отговори брокерът.

По отношение на пазара с руските имоти Димова обяснява, че бум на продажби не е имало, а по-скоро на такива, които заради политическата обстановка решиха в първите месеци на миналата година да се приберат в Русия, или да се разделят с ваканционния си имот.

„И сега има такива, но лично не бих казала, че това е масово. Даже сега е много сложно руснак да продаде имот, основно заради разните санкции, които ги ограничават с превода на пари от тук към Русия“, добавя тя.

Търсенето от страна на украинците и според тяхната агенция е основно за наемане под наем и по-скоро от тези, които решиха да останат в България и от курортите търсят да се преместят в големите градове.

„За нови такива почти нямам информация, както и за купувачи. Изначално тези, които имаха възможности, не планираха да остават в България“, завършва Димова.


Анкета

Мнения