Вторник, 13 Сеп 2022
    
Поморие

„Нощ в музеите и галерията“ в Поморие

  14.06.2022 17:33  
„Нощ в музеите и галерията“ в Поморие

В петък Исторически музей и Градска художествена галерия „Дечко Стоев” – Поморие канят жителите и гостите на града на „Нощ в музеите и галерията“.

„Нощта“ в Исторически музей –  Поморие ще започне от 18.00 часа с участието на Общински духов оркестър, ПГ „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска епопея“, ДФТА „Раковина”, дует Анелия и Кристиян Налбантови, малкия гайдар Яни Атанасов и поморийски ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- Бургас.

След програмата ще бъде открита изложбата: „Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край“. Експозицията е първият по рода си опит многостранно да се проследи участието на Анхиало (днешно Поморие) в Балканската война. Представен е подвигът на воините от Анхиалския край, пожертвали се в името на обединението на Отечеството. Специално внимание е отделено на отбраната на града и на трудностите на цивилното население във военно време. Отделен акцент в панорамната картина на следвоенния период е тежката участ на стотиците бежански семейства от Одринска Тракия и Македония, потърсили спасителен пристан в Анхиало и околността.

От 20.00 часа ще бъде открита благотворителна изложба „Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно положение” по проект, финансиран от ЮНЕСКО. За финал деца и възрастни ще имат възможността лично да се потопят в магията на грънчарството в уютното ателие на музея. С помощта на музеен специалист всеки участник ще изработи своя собствена творба (пластика, съд, пано), която ще отнесе у дома за спомен.

Към инициативата в Поморие ще се включат също Музеят на солта и Центърът за наблюдение на птици „Поморийско езеро“.

Ето и пълната програма:

Исторически музей – Поморие

18.00 ч. – Откриване на изложбата: „Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край“. С участието на: Общински духов оркестър – Поморие, ПГ „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска епопея“, ДФТА „Раковина” – гр. Поморие, дует Анелия и Кристиян Налбантови, малкия гайдар Яни Атанасов, поморийски ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- гр. Бургас;

20.00 ч. – Откриване на благотворителна изложба : „Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно положение” по проект, финансиран от ЮНЕСКО;

21.00 ч.  – Демонстрации в керамичното ателие на музея.

 

Музей на солта

17:30 ч.  – Представяне на книгата „Паметта на солта”, посветена на 20-годишнината от създаването на Музея на солта

18:00 ч. – Презентация на доц. д-р Стефка Тепавичарова от Институт по обща и неорганична химия  при Българска  академия на науките за „Лечебното и козметичното действие на морската вода, луга и кал”

 

Център за наблюдение на птици  „Поморийско езеро”

Представя мобилната изложба  на Исторически музей – гр. Поморие и Регионален исторически музей – гр. Бургас: „Птиците – небесни пратеници или какво?”

Музеите ще бъдат отворени до 24.00 ч.

Вход  свободен

Градска  художествена галерия „Дечко Стоев” ще работи с удължено работно време до 23.00 ч.

Вход  свободен


Анкета

Мнения

Мнения
Прокопиевци и президентът монтираха конник без глава
  14.06.2022 11:43      

Другите партии в коалицията не забелязаха ли каква безсрамна компанийка качват на власт!