Четвъртък, 18 Авг 2022
    
Общество Поморие

На деня на НАТУРА 2000 посетете Поморийското езеро, чакат ви изненади

  19.05.2022 09:50  
На деня на НАТУРА 2000 посетете Поморийското езеро, чакат ви изненади

Години наред на 21 май цяла Европа отбелязва Денят на Натура 2000, затова и Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организират специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро.

Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско езеро (Живот за Поморийската лагуна), ще отбележи 30 години от създаването си, затова ще посветим празника на тази годишнина #LIFEis30. Освен това на 21 май се навършват 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (ЕС) - един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа.

Организаторите канят гражданите и гостите на Поморие на 21 май 2022 (събота) от 11 до 13 часа пред Посетителския център на Поморийско езеро, където с оптични тръби и бинокли ще могат да наблюдават саблеклюни, кокилобегачи, лебеди, розово фламинго и много други видове. В центъра ще се излъчва филмът „Лагуната на белите птици“, посветен на Поморийско езеро.

Зелени Балкани и техният проект „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ като част от националното си турне за Деня на Натура 2000 ще представят в Поморие пъзели и различни игри с награди, свързани с важни за природата видове като прилепи, китоподобни и птици (царски орел, ловен сокол, белоглав и брадат лешояд, гривеста рибарка и малък корморан). А всички участници ще се запознаят отблизо с някои от видовете чрез реалистичните им макети. На изискана церемония в Брюксел на 18 май и в конкуренция на десетки европейски инициативи, проектът Нови хоризонти спечели престижната награда Натура 2000 в категория Комуникации. 

Поморийско езеро е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000. То е национална защитена територия и Рамсарско място. Както знаете в края на 2020 г. започнахме изпълнението на проект „Живот за Поморийската  лагуна“, който се осъществява от сдружение „Зелени Балкани“ в партньорство с „М-Поморийски солници“ ЕООД, Българска фондация Биоразнообразие и биологична станция „Tour du Valat“, Франция с подкрепата на програма LIFE на Европейския съюз. Проектът има уебсайт https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и фейсбук страница Живот за Поморийската лагуна.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Бургаски депутати от ГЕРБ: Темата „Македония“ катурва кабинета след юни
  16.05.2022 12:54      

Силвия ШАТЪРОВА   Темата „Македония“ най-вероятно ще катурне каб