Неделя, 24 Юли 2022
    
Бургас Общество

От началото на април: Живеем по-свободно, но и по-скъпо

  24.04.2022 13:36  
От началото на април: Живеем по-свободно, но и по-скъпо

Бизнесът обмисля протести заради скъпия ток

 

Георги РУСИНОВ

 

От началото на април българинът живее по-свободно заради отпадането на мерките във връзка с ковид пандемията, но и по-скъпо заради отпадането на държавния мораториум върху цените на тока, водата и парното. Всички тези мерки бяха до 1 април. Сега изниква въпросът какво ще се промени и за какво ще плащаме повече. По обещания на премиера Кирил Петков ще бъде направено всичко възможно цената на битовия ток да не се увеличава поне до 1 юли 2022-ра. Точни разчети как ще стане това обаче все още липсват. Правителството бе разкритикувано за това и от президента Румен Радев.

Енергийният експерт и бивш заместник-министър по енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков коментира пред „Черноморски фар“, че в действителност КЕВР ще направи всичко възможно да задържи цените за битовия ток, но така се отваря проблем за промишления.

„Това обаче води до друг проблем. Цената за домакинствата се задържа на ниски нива, но цената за бизнеса ще ескалира още повече. По-евтината енергия, която идва от ВЕЦ-овете и от ядрената централа в Козлодуй, се насочва към битовите потребители, а останалата енергия отива за бизнеса. Това обаче е нож с две остриета, защото се налива масло в огъня на инфлацията. С други думи високите цени на енергоносителите и недостатъчните помощи, които се дават на бизнеса за компенсация за скъпия ток и нулевите компенсации за цената на газта, допринасят дотам битовите услуги, храните и други да растат главоломно като цени“, обясни Станков и добави, че в парламента до момента не е обсъждано евентуално увеличаване на мораториума.

Сметките за парно също може да ни изненадат през април, смята той. Часове след отпадането на мораториума цената на газта скочи с 13%, а на парното - с 30%.

„Парното също ще скочи, защото когато се прие мораториум, той беше за цените на тока, водата и парното. Април все още е част от отоплителния сезон и ще има хора, които ще са изненадани от сметките за парно. За предходния месец март цените за тока бяха доста по-високи от февруарските, което за мен е много учудващо. Дано поне този месец цените са по-ниски“, посочи депутатът.

До момента помощта за бизнеса по сметките им за промишлен ток е излизала средно на около 225 лева, сметна Станков. Той припомни, че от ГЕРБ са предлагали механизъм, с който тя щеше да е по-висока с около 40 лева, но управляващото мнозинство не е подкрепило предложението.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров заяви в ефира на Нова тв, че от началото на май може да се пристъпи към протестни действия, но все още се очаква проява на разум от страна на правителството.

„И към настоящия момент имаме експерти, които дават конкретни решения. Това е така от години, още от правителството на Бойко Борисов - срещахме се, говорихме по дневния ред, взимаха се решения, но след това действия нямаше. Така е и сега“, каза още той.

От БТПП очакват от правителството продължаване на компенсациите, възможност за сключване на дългосрочни договори и да има механизъм енергията да бъде купувана на българския пазар на поносими цени.

Едно е сигурно – дали от 1 май, или от 1 юли и граждани, и бизнес ще бъдат ударени по джоба заради различните поскъпвания в цени и услуги.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Любопитно Мнения
Борислав Славов, композитор: Музиката и видео игрите са двете страсти в живота ми, които съчетах
  24.04.2022 17:30      

Българинът е имал честта да работи с великия Ханс Цимер и да си говорят за любимия му фил