Вторник, 15 Фев 2022
    
Култура

Янка Рупкина предоставя правата на хитовата песен „Калиманку Денку“ на млад талант

  16.11.2021 12:30  
 Янка Рупкина предоставя правата на хитовата песен „Калиманку Денку“ на млад талант

Снимат клип в родната й къща в Богданово

 

Янчо НИКОЛОВ

 

Стойко Василев е от Бургас. Роден е на 7 април 1994 година. Едва четиригодишен започва да пее народни песни.

Никой тогава не е предполагал, че „пеещото дете“ ще тръгне по стъпките на едни от най-големите български гласове в народната музика.

Малко по-късно младежът е записан в Музикалното училище в Бургас. Там талантът му започва да се проявява с пълна сила. Бъдещият народен певец е забелязан от Калинка Згурова и професор Чапкънов. Двамата преподаватели бързо разбират, че срещу тях има дете с необикновена дарба и заложби.

Стойко започва своето пътуване в света на народното творчество. Обикаля и печели конкурси и състезания в цялата страна по надпявания.

Така се стига до преди десет години, когато на един конкурс попада в полезрението на  известната с магическия си глас Янка Рупкина.

Самата Рупкина е звезда от световна величина. Тя е изпълнител на песенен фолклор от Странджанския край.

Певицата е  записала за фонда на БНР стотици песни, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон”, снима много филми за БНТ. Нейната песен „Калиманку Денку”, в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове”.

За изключителното си вокално майсторство е удостоена с много награди: награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад, награда на международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис, от Международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава, награда „Нестинарка” на Международния фолклорен фестивал в Бургас.

В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка”. Именно с трио „Българка” Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд”.

„Възхитен съм от тази жена. Няма сила, която да ме откъсне от народната музика и странджанския фолклор. Янка Рупкина е моят ментор“, казва за нея Стойко Василев.

Певецът следва стъпките на великата певица. Тя му става настойник и ментор в музикалния път.

Самостоятелно младежът записва два диска - „Самодивски огън 1“ и „Самодивски огън 2“.

Те включват подбрани актуални народни песни от фолклора на Странджа. Певецът има вече покани за концерти в чужбина.

Самата Янка Рупкина, за да мотивира своя приятел, му подарява правата на своята авторска песен „Калиману Денку“. Стойко Василев ще записва официално своята версия през февруари 2022 година. Като към песента ще бъде заснет и видео клип в родната къща на Янка Рупкина в село Богданово - бивше Алаген. В снимките ще вземе участие и световноизвестната певица.

Упоритият талантлив българин смята да издаде книга през годината, в която ще запише и своя вариант на „Калиманку Денку“. Книгата ще се нарича „Магията на Странджа“, като в нея ще бъдат включени 300 песни от народния фолклор, биографични данни за най-големите странджански певци и тяхната дейност, в съхраняване и предаване красотата на народните мотиви, обичаи, традиции и песни.

Странджанският певец е планирал грандиозен концерт за своя 30-годишен юбилей през 2024 година, когато на една сцена ще пеят най-известните народни певци в България.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Петков: Трябва да направим А отбора на България, още днес влизаме в разговори
  16.11.2021 11:41      

„Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите, да ги след