Понеделник, 14 Фев 2022
    
Бургас Общество

Кантарджиев за COVID-19: Числата наистина спадат

  13.11.2021 12:38  
Кантарджиев за COVID-19: Числата наистина спадат

„Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. За съжаление такива са фактите. Хората трябва да са спокойни, но и да мислят за здравето си и за това на семействата и близките си“, коментира пред БНТ развитието на пандемията от COVID-19 в България проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община.

„Доказахме на народа, че когато експертно се управлява криза, умрелите и заболелите са по-малко. За съжаление в момента 113 000 души са активно болни. Това никога не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратното казват директорите на болниците. Тежко е положението по отношение на многото болни и лечението. Естественият ход на една пандемия е да започнат да намаляват случаите, когато се натрупа достатъчно преболедувало и ваксинирано население“, посочи професорът.

„Вече веднъж сме правили избори през пандемия. Сега рискът за хората на изборите е по-малък, отколкото да отидат в супермаркетите. Трябва да се носят маските и да се спазват отстоянията, важно е да се проветрява, особено ако има събиране на хора в училищата и пред секциите. Има ли проветряване, рискът е по-малък. Администрацията, която е ангажирана с изборите, вече има опита от предишните избори. Мисля, че хората ще се справят“, заяви Кантарджиев.

По думите му единственото по-сложно нещо е организацията на гласуването на болните и карантинираните с COVID-19.

„Лично аз много се плаша, когато министър Кацаров каже, че няма да прави нещо, защото обикновено го прави. Не знам той знае ли какво е локдаун, но сега казва, че няма да има, но каквото каже, винаги става обратното. Сертификатът за антитела по документи се издава от 11 ноември нататък, но ако преди това си се изследвал, не можело. Според мен това е добра мярка за туширане на напрежението на хора, които са боледували и не са регистрирани, за да могат да ползват зелен сертификат. Това е хубаво“, допълни Кантарджиев.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Радев: Изборите показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията и беззаконието
  14.11.2021 21:24      

Президентът и кандидат за нов мандат на „Дондуков” 2 Румен Радев с първи коментар