Вторник, 18 Яну 2022
    
Бургас Общество

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с хекатон за свят без пандемия

  19.10.2021 17:45  
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с хекатон за свят без пандемия

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас стана организатор  на Хакатон „On-line Здравеопазване – Бургас”. Десет отбора представиха своите идеи във финала на хакатона, който се проведе тази неделя в Университета. Най-голям брой участници имаше от бургаските гимназии. Бъдещите информатици  показаха високо ниво на познания по компютърно програмиране и информационни технологии. Интересни колаборации в отборното представяне се отличиха с находчиви идеи и възможност за реално приложение. Главен акцент в разработките на младите хора бе разрешаването на казуси, породени от епидемията от КОВИД-19 като преодоляването на струпванията от хора, промени в комуникацията и оползотворяване на времето, прекарвано в изолация.

Официален гост на събитието беше Йорданка Ананиева, зам. кмет по образование, здравеопазване, социални и младежки дейности на Община Бургас. Представители на И.Т. фирмите Скейл Фокус, Мусала софт, Технологика и Страйпс, които бяха част от журито на хакатона, поощриха участниците със собствени награди.

На първо място се класира отбор Praxidike от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" – Бургас  с платформа „Helti“. Второто  място бе заето от отбор I regret nothing от ПГМЕЕ – Бургас и БТУ - „Игра с желе“. Третото място бе отсъдено за отбор ICE от ПГКПИ-Бургас за неговата платформа за комуникация лекар - пациент - близки на пациента.

Някои от екипите получиха и специални награди. Приз за  направлението  „Здравословно дистанциране“  получи отбор all4one със своята платформа за места, важни за общественото здраве. Отличие за  „Социално полезна идея“ бе присъдено на  отбор Goosesoft за представяне на  виртуален вендинг-автомат за лекарства. Наградата за „Най-добро презентиране“  отиде при отбор Infrablue  за разработката „Апликация за полезни храни”. За „Най-добър екип“ бе обявен  отбор When IT meets Biology, разработил платформа за лактозна нетолерантност, а наградата „Конфиденциалност“ получи отбор MatrixTech  и неговия „Чат за хора в изолация”.

Събитието бе организирано като част от инициативите по проекти на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"  КТРИО 5 - Европейска нощ на учените, Център за върхови постижения УНИТе „Върхови научни постижения в информатика и ИКТ” и „Изграждане и развитие на Център за Компетентност по Мехатроника и чисти технологии MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies)”.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: И аз мога да направя 50 лицеви опори, не съм впечатлен от този военен героизъм
  18.10.2021 15:36      

„И аз мога да направя 50 лицеви опори, независимо че пуша по три кутии цигари на ден. Не съ