Вторник, 07 Дек 2021
    
Несебър

Несебър поднови сътрудничеството си с Котор, Черна гора

  18.10.2021 17:42  
Несебър поднови сътрудничеството си с Котор, Черна гора

В онлайн среща кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор Владимир Йокич подновиха връзките между градовете, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като подписаха Меморандум за сътрудничество. В онлайн церемонията се включи и Нейно Превъзходителство Снежана Радович, посланик на Черна гора в България. 

Меморандумът укрепва отношенията между двата града и установява бъдещото взаимодействие между тях в сферите на: опазване на историческото наследство; културата; туризма; спорта; сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности; споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности.

В черногорския град събитието бе отбелязано с изложба „Българските паметници под егидата на ЮНЕСКО“, осъществена със специалната  подкрепа на Държавния институт за култура към Министерството на външните работи на България. Тя се откри в 13.00 часа на датата на подписването - 18 октомври, в църквата „Свети Павел“. Домакини на изложбата са Нейно Превъзходителство г-жа Меглена Плугчиева и кметът на Котор Владимир Йокич. От 26 октомври експозицията ще бъде представена в столицата на Черна гора – Подгорица.

Актът на официализиране на отношенията между Несебър и Котор има важно значение и цели осъществяване на фактическо сътрудничество и сближаване между два значими балкански града. Чрез него ще се даде нов тласък и възможности за обмяна на опит в сфери от взаимен интерес в регионален и международен план.

Несебър продължава да затвърждава името си на град, поддържащ широки международни контакти. Особен интерес за местната власт представляват отношенията с балканските градове в листата на ЮНЕСКО поради сходния статут и произтичащите от него висок престиж и  отговорност за опазване и съхраняване на историческото и архитектурно световно наследство. 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.