Понеделник, 06 Дек 2021
    
Бургас Култура

Изложба на икони подарява на бургазлии Джанета Русева

  15.10.2021 17:35  
Изложба на икони подарява на бургазлии Джанета Русева

Над 70 творби са включени в изложбата „Посокa” на бургаската художничка Джанета Русева. Това е шеста самостоятелна изложба за авторката, която изучава тънкостите на зографисването в школа „Византийски иконопис и стенопис” в Атина. Експозицията ще бъде представена на 18 октомври /понеделник/, от 18.00 часа, в зала „Ал. Г. Коджакафалията”, Културен център „Морско казино”.

В експозицията, освен православни икони, ще бъдат показани още картини маслена живопис и пана от рисувана коприна. Авторката я подготвя две години и е категорична, че всички 45 икони са изписвани с молитва. Името „Посокa” не е избрано случайно, защото посланието е всеки да търси вярата и доброто, които вървят в една линия.

От избора на дъската, през текстила, грундирането, изписването, до последния детайл-авторският подпис, всичко в иконата се прави на ръка. Молитвата се избира от иконописеца, за да има творбата по-голяма сила. Думите се пазят в тайна и се предават от учител на ученик.

„Нямам любим светец. С всички икони се свързвам еднакво силно, но имам сантимент към божия син - Иисус Христос, защото съм родена на Коледа, на 25 декември”, споделя Русева и допълва, че експозицията е подарък за всички бургазлии.

Джанета Русев Родена в Бургас на 25 декември 1959 г. От 1974 – 1978 година учи в Математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас. От 2011 – 2012 завършва Школа по батик. От 2012 – 2015 година завършва специалност „Иконопис и стенопис” в Школа за Византийска иконопис и стенопис, Атина, Гърция. Член е на Юнеско – Атина за изкуство и култура, член на Българско иконографско сдружение, член на Дружество на бургаските художници.


Любопитно Общество

Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т