Вторник, 04 Яну 2022
    
Бизнес Общество

Пелети и дърва за огрев скочиха, не са вече най-евтиното отопление

  05.10.2021 12:25  
Пелети и дърва за огрев скочиха, не са вече най-евтиното отопление

Ограничен дърводобив – увеличен износ“ е равно на „прецакан“ български потребител

 

„Пазарът на дървесина е кошмар“, казват търговци от бранша. Неадекватни заповеди за дърводобива и износа на материал, повишиха цените в пъти за родния потребител

 

Янчо НИКОЛОВ

 

Зимата чука на вратата, а доста български семейства се отопляват на твърдо гориво – дърва и пелети. Мнозина, дори и в градовете, се ориентират към този вид отопление заради увеличаването цените на тока, природния газ и парното.

Излиза, че най-изгодно за нашенеца идва отоплението с дървени и пелетни печки.

Отскоро става видно, че този факт е с тенденция да се промени.

„Пазарът на дървесина стана кошмар“, твърди Ралица Митева. Жената е бизнес дама и притежава известна фирма за производство и търговия с пелети. Ралица твърди, че пелетите са по-чисти и комфортни за използване от дървата, но в никакъв случай не са по-изгодни. Според нея това се дължи на редица фактори.

Митева казва, че най-голям фактор за драстичното и рязко поскъпване на дървените суровини, от които се произвеждат пелетите, са резултат от забраната Чехия и Полша да изнасят дървен материал. Досега се знаеше, че в Европейския съюз тези две държави основно запълваха нуждите в сектора. Това оказва своя негативен ефект, а в България се възползват горските стопанства, които започват да изнасят ударно за Германия, която е най-големият потребител на дървен материал. От горските дружества предпочитaт да работят с чужденци, защото им заплащат в евро, отколкото с български фирми. Недостигът на целулоза и трудното й набавяне се оказва решаващо цените да тръгнат драстично нагоре, казват експерти в бранша.

 

Цените на пелетите са се увеличили с 60%

 

Цените са скочили двойно. Само тези на пелетите са се увеличили с 60%.

„Едрите производители изкупуват дървения материал, а ние го прeкупуваме от тях. Такава е практиката в България. Целулозата, която е нужна за изработване на пелети, вземахме на цени  60-70 лева за тон. Но само за три месеца скочи двойно и стана 170 лева за тон. Това повиши цената и на крайния продукт. Сега тон пелети се търгува вместо за 360 лева на тон, за 500 лева“, оплаква се Ралица Митева.

Не по-цветущи са нещата и в търговията с дърва за огрев. Търговецът Вълчо Късов от Бургас е собственик на складове за дърва. От дълги години бизнесменът снабдява потребителите в региона с твърдото гориво. Той е възмутен от неадекватните и некомпетентни мерки в бранша.

Мъжът твърди, че фирмите, които са собственици на дърва, определят цените.

„От това страдат всички“, убеден е Късов. Той счита, че фирми, които не се занимават с износ на дървен материал, трябва да вземат с предимство суровината.

 

Горските стопанства продават директно на едри търговци, ощетяват малките и средни фирми

 

Друг голям проблем е, че горски стопанства продават продукцията на големите заводи, а те вдигат цените. Според него по-малките търговци и фирми също трябва да могат да изкупуват от горските стопанства на първа ръка, а не да прекупуват от едри фирми.

„Използват момента, че има заповед за ограничаване на сечта, но същевременно няма заповед за ограничаване на износа. Изнасят навън, а малкото материал, който остава за българския пазар, се препродава на „безумни цени“, казва Късов.

Според него от цялата ситуация е потърпевш народът. За закупуването на дърветата и техния път до пазара собственикът на складове обяснява:

„Имам 2 склада за дървен материал. Тази година прекалиха. Ограничена сеч, увеличен износ. Пълни глупости! Купувам дърва на 70 лева кубика. Докато ги натоваря на камиона, давам още 20 лева на работниците. Следва рязане, цепене – по още 20 лева, и сметнете какво излиза! 120 лева за кубик и 190 лева за тон.“

Вълчо казва, че преди време е било добре. Цените – по-нормални, защото взимали дърва на първа ръка от Горското. Сега не е така. Мъжът е бесен, че едрите търговци, от които прекупува, му предлагали цени от порядъка на 150 лева за тон. Според него това означава цените да достигнат до 240 лева за тон към крайния клиент.

В момента фирмата на Вълчо Късов буквално изнемогва. Мъжът казва, че не е единственият страдащ от това.

Много търговци на дърва закупуват тона на 150 лева, а го продават на 160 лв. ненацепен и 190-200 лв. – нацепен.

В момента българският пазар на дървен материал се управлява от големите фирми и зависи от износа. Според Ралица Митева и Вълчо Късов това не трябва да е така.

Двамата бизнесмени са на мнение, че горските стопанства трябва да отделят дървен материал първо за нашия пазар. Според тях трябва да се предвиди квота за търговците, които снабдяват вътрешния потребител, от по 2000 – 3000 кубика на фирма. Фирмите да ги закупуват директно от първоизточника, като само по този начин ще достигат до българския потребител на нормални цени.

„Хубаво е, като се ограничава сечта, да се ограничи и износът. А продукцията да се разпределя адекватно на нашия пазар. В противен случай българинът ще си остане „най-прецакания“, както винаги“, заключава Вълчо Късов. 

 

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини