Понеделник, 06 Дек 2021
    
Общество

113 години независима България

  22.09.2021 07:25  
113 години независима България

Кулминацията на тържествата ще е във Велико Търново

Отбелязваме 113 години от независимостта на България. Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново.

От 10.30 часа на крепостта „Царевец“ президентът ще участва във военния ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта.

Румен Радев ще произнесе слово. След това държавният глава ще се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града. Очаква се на честванията да присъства и премиерът Стефан Янев.

.Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец. "Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 година и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", заяви пред Нова.тв историкът от Великотърновския университет професор доктор Петко Петков.

Света литургия поставя началото на празничния 22 септември във Велико Търново.  Богослужението в средновековния храм „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец, където в 12 часа на обед е обявена независимостта, води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.