Вторник, 07 Дек 2021
    
Общество

Преброителите в общините Бургас, Поморие и Несебър не стигат

  07.09.2021 15:22  
Преброителите в общините Бургас, Поморие и Несебър не стигат

Георги РУСИНОВ

 

Преброителите в общините Бургас, Поморие и Несебър не са достатъчно. Това стана ясно по време на пресконференция в Областна управа – Бургас. Повод бе стартиралото преброяване на населението в България. Домакин бе областният управител проф. Мария Нейкова. 2225 са към момента ангажираните преброители в Бургаска област, която е и най-голяма. В общините Бургас, Поморие и Несебър за момента бройката им не е достатъчна, заяви директорът на НСИ-Териториално статистическо бюро – Югоизток Калина Казанджиева. Продължават да се търсят хора за необходимите бройки.

Днес официално стартира онлайн преброяването, като още в първите часове е имало хакерска атака, която е овладяна, увериха от НСИ.

„Към момента проблемът е отстранен. Системата не е засегната, няма теч на лични данни. Капацитетът на работа беше намелен, като постепенно се увеличава“, обясни Казанджиева.

До момента в страната са се преброили онлайн близо 15 000 души, стана ясно по време на пресконференцията.

За целта е необходимо да имате личен емайл, лична карта, или международен паспорт и достъп до интернет. Въпросите в анкетната карта са 33 като засягат три категории – данни за адрес, жилище и домакинство. Важно уточнение е, че с една регистрация и карта се преброяват всички живеещи в жилището. Не е нужно мъж и жена да попълват отделни карти например. Ако искате може да преброите възрастните си родители като използвате друг емайл адрес. В случай, че в жилището живеят повече от едно домакинство, всяко попълва отделно онлайн формуляра.

Въпросите включват адрес, информация за жилището, семейно положение, образование, работа, пол, етнос, религия и други. Ако пожелаете може и да не отговаряте на даден въпрос, но трябва да се отметне полето – „не желая да отговоря“.

Онлайн преброяването ще продължи до 17-и септември. Вече след това, до 3 октомври преброителите ще минат и през домакинствата, които не са попълнили онлайн картата. Мерките за сигурност заради COVID-19 ще бъдат спазвани, увериха от НСИ. На преброителите е било предложено да се ваксинират.

На въпрос дали българи в чужбина, с имоти в България, могат да се преброят, Казанджиева отговори – не. В нашето преброяване ще участват само българите на територията на страната и чужденците с престой повече от 1 година. Първите данни от преброяването ще са ясни в края на годината.

Важно уточнение бе направено за тези, които ще се преброят онлайн. След успешно попълване на въпросника, ще получат 15-цифрен уникален код, който трябва да пазят и да предадат на преброител, който ще ги посети на адрес след 17-и септември. На номер 02 907 8430, или на сайта census2021.bg може да получите допълнително информация.

Разходите по преброяването за 4 години са в размер на 38 млн. лева.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена
  06.09.2021 09:52      

Кметът на Община Бургса Димитър Николов честити празника на бургазлии. Във Фейсбук профила си той