Неделя, 05 Дек 2021
    
Бургас

Бургас почете героите на Съединението

  06.09.2021 12:05  
Бургас почете героите на Съединението

Бургас почете героите на Съединението с ритуали, венци и цветя и концерти.

Най-лесната революция, така Вазов описва акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, разделени по силата на Берлинския договор. Тази година се навършват 136 години от акта на 6 септември и  героичните дни на Сръбско-българската война, в която се решава съдбата на българското съединистко дело. В паметния 6 септември 1885 г. българският народ реализира идеята за съединение на разпокъсаните от Берлинския конгрес земи, населени с българи и прави крачка към възвръщане териториалното единство на младото българско княжество.

Исторически моменти от онова време бяха припомнени по време на двата ритуала пред Община Бургас и пре паметника на 24 пехотен полк.

В 10.30 на площад Атанас Сиреков започна ритуала по ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Бе приет почетния строй на войските от Бургаския гарнизон. На тържеството присъстваха областният управител на Бургас-проф. Мария Нейкова, заместник кметовете на Община Бургас- Красимир Стойчев и Дияна Саветав, депутати, общински съветници, моряци -ветерени и запасни офицери.

Половин час по-късно пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) бе отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Веднага след това бяха положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г. и довела до Съединението на България.


Песента „Де е България“ бе изпълнена от ВГ „Морски песечинки“ с ръководител Милена Добрева.

Празничната програма продължи с концерт на ПФА „Странджа“ на площад „Атанас Сиреков“.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена
  06.09.2021 09:52      

Кметът на Община Бургса Димитър Николов честити празника на бургазлии. Във Фейсбук профила си той