Вторник, 03 Авг 2021
    
Бургас

Над 500 подписа връчиха на ЕВН жители от три квартала за проблеми с тока /ОБНОВЕНА/

  21.07.2021 11:11  
Над 500 подписа връчиха на ЕВН жители от три квартала за проблеми с тока /ОБНОВЕНА/

Дона МИТЕВА

Съвместен проект на ЕВН и Българското дружество за защита на птиците ще реши проблема със захранването и токовите удари в кварталите „Банево“, „Ветрен“ и „Сарафово“. Решението ще бъде дългосрочно. Това е първият опит за кардинално премахване на проблема, категоричен е Здравко Братоев, заместник-председател „Съвет на директорите“ на Електроразпределение – Юг.

Хоризонтът за изпълнението на проекта е до 2026-а. Това стана ясно на пресконференция, дадена от енерго дружеството. На нея присъстваха и жители на трите квартала, както и адвокат Драгомир Ошавков, които връчиха своето открито писмо събрало над 500 подписа.

От дружеството коментираха, че се правят непрекъснати анализи на мрежата там, където има проблеми и са наясно с оплакванията.  А мрежата на "Сарафово" е най-обследваната от страна на дружеството.

Финансирането на новия проект ще е през ЕК и обхваща голяма част от района на Бургас. Той се очаква да бъде на стойност над 5.4 милиона лева. Проектирането е започнало. На този етап големият въпрос е колко време ще отнемат съгласувателните процедури.

Потърпевшите от квартал "Сарафово" зададоха въпроси извън проблема с птиците, като на пример как става така, че все около полунощ се случват токовите удари. Величка Стойчева,  от "Банево" попита дали има регистър на повредите и даде пример, че на шести юли са имали около 10 токови аномалии. Тя е с повредена пералня. Попита също защо чак сеза започват опитите да се реши този проблем, за който се знае повече от 15 години. Валентина Янева, учител, която е от "Ветрен" повдигна въпроса за подмяната на стълбове, която ги е оставила без ток и интернет в продължение на два дни. А на въпрос към коолцентъра на ЕВН са получили отговор, че не знаят за такава дейност.

Братоев взе лично телефоните на гражданите и се ангажира да провери всеки случай, който бе представен.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“