Неделя, 10 Oct 2021
    
Спорт

Англия е на крачка от мечтата си – Италия е на пътя им на финала

  11.07.2021 15:59  
Англия е на крачка от мечтата си – Италия е на пътя им на финала

Датската приказка на „червения динамит“ приключи достойно

 

Георги РУСИНОВ

 

Датската приказка приключи, английската продължава. Симпатичният и достоен тим на Дания отпадна на полуфинала на Евро 2020 от пълния със звезди отбор на Англия в равностоен мач. „Червеният динамит“ не се предаде и дори повече в срещата. Изравнителното попадение за Англия дойде след добра атака на „албионците“ от дясно и центриране, при което капитанът Симон Кяер прати коженото кълбо в собствената си мрежа, увеличавайки абсурдно рекорда за най-много автоголове на Европейско първенство.

В редовното време срещата завърши при равен резултат – 1:1. Последваха продължения. И така до 103-ата минута, когато съдията свири доста скандална дузпа за Англия. Прегледът с ВАР според мнозина фенове не показва да има контакт между датския футболист и суперзвездата на Англия Рахим Стърлинг. Капитанът Хари Кейн се нае със задачата да реализира от бялата точка. Каспер Шмайхел показа защо е син на великия датски вратар Петер Шмайхел и отрази шута на Кейн, само за да последва добавящ удар от нападателя. Англия поведе с 2:1.

При такъв резултат и пред собствена публика на „Уембли“ „трите лъва“ най-накрая счупиха прокобата на полуфиналите. Няколко бяха първенствата в годините, когато англичаните достигаха до тази фаза и отпадаха, обикновено на дузпи. Сега обаче на финала, който отново ще се играе на „Уембли“, ги очаква коравият тим на Италия, воден от Роберто Манчини.

„Скуадра адзура“ успя да стигне до финалния мач след инфарктен полуфинален сблъсък с отписвания като аутсайдер отбор на Испания. „Ла фурия“ обаче не се даде лесно и на италианците се наложи да докарат мача чак до дузпи, за да се реши кой ще стигне до финала. През второто полувреме Федерико Киеза поведе Италия напред, но 10 минути преди края на мача Алваро Морато се реабилитира и изравни, запушвайки устите на критиците му.

Така в изборния за нас ден в неделя ни очаква изпълнен с емоции завършек на деня. В 22:00 часа започва мачът, който ще определи новия европейски шампион. Дали Англия ще вземе така дълго чакан трофей от големи първенства, и то на свой терен, какъвто бе и последният случай от вече далечната 1966? Приликите са огромни. Финалът отново е на техен терен. Италия обаче е другият отбор, който премина през много по-тежки мачове и въпреки това стигна финала. А за финалите знаем, че никога нищо не се знае.


Анкета

Мнения

Айтос Избори 2021 Мнения
Кметът Едрев избра стабилността
  11.07.2021 14:16      

Кметът на Айтос Васил Едрев гласува в 10 –та секция в училище "Христо Ботев". &bd