Сряда, 15 Сеп 2021
    
Спорт

Българският лекар, спасил Кристиян Ериксен – приятел на бургаска легенда

  15.06.2021 11:43  
Българският лекар, спасил Кристиян Ериксен – приятел на бургаска легенда

Георги РУСИНОВ

 

На истинска трагедия можеше да станат милиони зрители в събота по време на мача от Европейското първенство Дания – Финландия. Звездата на домакините – 29-годишният Кристиян Ериксен, колабира на терена в края на първото полувреме. Първоначално всички помислиха, че си е глътнал езика, но се оказа, че ситуацията е далеч по-сериозна. Съотборниците му набързо направиха жива верига около него, за да може инфарктната ситуация да не бъде запечатана на фотоапарати и предавана по телевизията.

Минутите минаваха, а физиономиите на датчаните ставаха все по-сериозни и загрижени. Някои от мъжете дори пуснаха сълзи от притеснение за живота на съотборника им. Милиони зрители също бяха затаили дъх пред екраните. В един момент дори съпругата на футболиста слезе на терена, но бързо бе спряна и утешена от капитана на скандинавците – Симон Кяер и вратарят Каспер Шмайхел. Те двамата бяха и сред първите, които се втурнаха да помагат на съотборника си със сърдечен масаж, още преди на терена да влязат лекарските екипи.

В крайна сметка Ериксен бе изнесен от терена, а съотборниците му бяха покрили четирите страни на носилката с плат, отново да го предпазят от погледите на публиката. Напрежението растеше все повече. Малко след това обаче се появиха снимки във Фейсбук, на които се вижда, че Ериксен е в съзнание, с кислородна маска на лицето. Стана ясно, че е получил инфаркт, но е в болница и в стабилно състояние.

На следващия ден стана ясно, че български лекар е спасил звездата на Дания. Д-р Валентин Великов е сред медиците, оказали първа помощ на датския национал. Бургаската легенда и бивш вратар – Любомир Шейтанов, сподели снимка, на която са заедно с д-р Великов. Пред наш репортер той обясни, че са приятели и са работили заедно в националния отбор и в Кипър в тима на „Омония“.

Д-р Великов в момента работи в „Лудогорец“. За Европейското е прикрепен към националния отбор на Дания, като наблюдаващ за допинга от страна на УЕФА. Във всеки тим има по един такъв отговорник. Именно затова българинът е бил край терена и е съдействал за спасяването на Ериксен.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР-Бургас: Промяната трябва да стане
  14.06.2021 12:14      

Интервю на Георги РУСИНОВ   – Проф. Долчинков, с каква нагласа