Неделя, 12 Сеп 2021
    
Избори 2021 Мнения

Председателят на РИК-Бургас: Гласуващите тук туристи ще променят волята на бургаския избирател

  11.06.2021 11:42  
Председателят на РИК-Бургас: Гласуващите тук туристи ще променят волята на бургаския избирател

Георги РУСИНОВ

 

Секциите за туристи са нашумялата тема тези дни. Скоро трябва да стане ясен механизмът, по който почиващите по време на вота ще могат да гласуват. При почивка в Гърция или друга държава всеки може да гласува в избрана от него секция само с дописване в списъка. Почиващите у нас ще трябва да се регистрират по настоящ адрес две седмици преди вота. Това може да стане по електронен път на сайта на ГД ГРАО. От ЦИК предлагат туристите да посочват във формуляра адреса на хотела при съгласие на хотелиерите. А хотелиерите нямат нищо против. В Бургас обаче подобен вид гласуване може да промени изцяло изборния резултат. Това смята председателят на РИК-Бургас адвокат Михаил Хаджиянев.

„Това решение е изключително опасно и противоречи на философията на същността на нашия Изборен кодекс. То противоречи на толкова много нива, че мога да ви изброявам с часове противоречията. Нашите избори за народни представители са организирани в 31 многомандатни района. Всеки район има избиратели, които имат връзка с него, съгласно закона, било то с постоянен или настоящ адрес. Всички секции са открити така и във всяка секция бройката на избирателите е много важна за това дали ще е машинно, или хартиено гласуването, дали комисията ще е седемчленна или деветчленна. Ще говоря за Бургас, където има огромни опасности, без да споменавам малките области като Ямбол, Сливен, Смолян, където нещата биха добили страховити измерения. Ще ви кажа защо. В Бургас обикновено гласуват между 150 и 190 хиляди. Да речем едни 40 хиляди гости на Бургас, които са добре дошли, идват от други области и искат да гласуват, но те ще трябва да гласуват за така наречените бургаски депутати. Във всички случаи тези 40 хиляди души са едно значително число, което може да промени предпочитанията на бургазлии и от там изборния резултат. По друг начин би било, ако листите са национални, както са изборите за президент. Тогава дали ще гласуваш в Пловдив, София или Бургас няма значение. Тук обаче листите са различни“, подробно обясни той аргументите си против.

Според него изникват много въпроси, без отговори.

„Ако се стигне до едно такова вписване по настоящ адрес по хотели и паланки как ще се организират секциите? При над 1000 души в секции, кметовете трябва да ги разделят на две. Ще има секции с 5-6 хиляди души. В Несебър например има 20 000 избиратели с 37 секции. Сещате ли се, ако 40 хиляди още решат да гласуват там, какво ще стане? Те няма къде да ги поберат. Как ще се организира нова секция в хотел? Те се разкриват със специален режим. Аз се учудвам на това нещо, защото дълги години тези гост-избиратели бяха сериозен проблем, особено по местните избори. В малки населени места много лесно с два автобуса може да избереш кмет. Именно затова законодателят предвиди шест месеца уседналост. Ако гласуват в областта, за Бургас това би било 30% промяна в изборния резултат“, заяви председателят на РИК-Бургас.

При повече гласували едно депутатско място ще тежи много повече е мнението на опитния юрист.

„Чисто технически това ще затрудни процеса. Ами малките общини? Ако в една секция, определена за хартиено гласуване, изведнъж се регистрират повече избиратели, какво правим? Трябва да слагаме машина. А откъде ще дойде тази машина? Някои мисли ли ги тези работи?“, пита реторично адвокат Хаджиянев.

„Проблемът с гласуването на туристите е, че ние можем съвършено законово да промени философията на изборите и волята на избирателите. Никога не е стоял така въпросът, напротив, винаги сме търсили връзката на избирателя с района. По този начин отваряме врата, през която ще влязат само демони. Затова трябва да бъдем много внимателни“, категоричен е председателят на РИК-Бургас.


Анкета

Мнения

Избори 2021 Мнения
Проф. Радостин Долчинков, ПП МИР-Бургас: Промяната трябва да стане
  14.06.2021 12:14      

Интервю на Георги РУСИНОВ   – Проф. Долчинков, с каква нагласа