Понеделник, 09 Авг 2021
    
Избори 2021

БСП върна мандата, Радев разпуска НС следващата седмица

  05.05.2021 11:15  
БСП върна мандата, Радев разпуска НС следващата седмица

Президентът Румен Радев връчи мандата на БСП, с което приключва конституционната процедура в опит за съставяне на кабинет.

Радев поясни, че възлага на БСП да излъчат премиер. Поясни, че е запознат с решението на БСП да върнат мандата, но добави, че ако са го променили , сега е моментът.

Още на 1 май от червената партия заявиха, че няма да се възползват от възможността за съставяне на правителство и веднага ще върнат мандата. Сега пред президента лидерът на БСП Корнелия Нинова поясни, че желанието им било новият кабинет е предприеме мерки за подпомагане на бизнеса, на гражданите, за управлението на пандемията, но и  ревизия на модела Борисов. В името на това подали ръка на втората политическа сила - ИТН, но тя не била поета, а новите партии в НС заявили, че не биха ги подкрепили за кабинет. Нинова изтъкна, че има обективна невъзможност да съставят кабинет. Именно затова и върна мандата на Радев.

"България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи", каза  в отговор Радея и поясни, че явно се отива към предсрочни избори. Но ако и след тях се стигне в същата патова ситуация, то България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Именно затова призова партиите да преосмислят поведението си и приоритетите си и да вървят към единодействие, както и да се действа отговорно и експедитивно.

Поясни, че предстоят напрегнати месеци и президентската институция ще бъде гарант. По думите му решението му е новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори,

Напомни, че днес има консултации с партиите за състава на ЦИК. А на 7 май от 9.00 кандидатите ще бъдат изслушани. Очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусне НС, а се очертава изборите да бъдат на 11 юли.

"Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата", още каза Радев. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Любен Дилов за 45-тото НС: Не мислех, че е възможно да има по-голям резил от националния по футбол
  09.05.2021 16:22      

“Всяко едно изказване от политическите противници налива сила на ГЕРБ, това сме го виждали