Неделя, 04 Юли 2021
    
Общество

Какви са страничните ефекти на ваксините и защо да не се страхуваме от тях?

  03.04.2021 09:00  
Какви са страничните ефекти на ваксините и защо да не се страхуваме от тях?


Много често хората, които са се ваксинирали, се оплакват от треска, умора и други заболявания, които не са очаквали. Лекарите казват да не се паникьосваме - тези странични ефекти от ваксините срешу COVID-19 не продължават дълго, а и са доказателство, че имунната ти система работи така, както трябва.

Ето някои от най-честите нежелани реакции от ваксините COVID-19, как можете да се справите с тях и защо не трябва да ги използвате като оправдание за пропускане на ваксинацията:

Кои са най-честите нежелани реакции?

"Видовете реакции, които наблюдаваме, са болка в ръката, болки в тялото, понякога умора, дори ниска температура", казва д-р Питър Хотес, ваксинолог и декан на Националното училище по тропическа медицина в Медицинския колеж Бейлор, пред CNN.

"Побиваха ме тръпки в продължение на няколко часа след като получих втората доза на ваксината на Pfizer / BioNTech", споделя Хотез. "Ние знаем защо това се случва - защото ваксината е много мощна при предизвикване на имунен отговор. Това е една от причините, поради които получаваме толкова високи нива на защита срещу COVID-19."

Други нежелани реакции могат да включват болка, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране и евентуално главоболие или гадене, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Колко хора получават странични ефекти?

Не е сигурно, защото милиони хора се ваксинират всеки ден и тези, които получават странични ефекти, може да не ги докладват. Но при клиничните изпитания на ваксините около 10% до 15% от имунизираните доброволци са развили "доста забележими странични ефекти", каза в края на миналата година бившият главен научен съветник на операцията Warp Speed. "Повечето хора ще имат много по-малко забележими странични ефекти", добавя той.

Когато става въпрос за анафилаксия - или тежки алергични реакции - "процентът е около два до пет на милион", казва Хотез. Това означава, че около 0,0005% (или по-малко) от тези, които получават ваксината срещу COVID-19, имат сериозен, отрицателен отговор след ивунизацията.

Добрата новина е, че дори и да се стигне до анафилаксия, "тя обикновено се случва през първите 30 минути", каза Хотес. "Ето защо местата за ваксини държат хората там за 15 до 30 минути след имунизация - за да се уверят, че нямат анафилактична реакция."

Експертите препоръчват хората, които са имали тежка алергична реакция към различна ваксина или анамнеза, да останат в продължение на 30 минути след ваксинацията. Всички места, където се прилагат ваксини, трябва да бъдат въоръжени с епинефрин за бърза борба с всякакви случаи на анафилаксия.

Дали някои ваксини произвеждат повече странични ефекти от други?

Всяко тяло е различно. Така че една и съща ваксина може да накара един човек да се чувства болен, а друг - да се чувства напълно добре. Имайки това предвид, можем да кажем, че "иРНК ваксините - Pfizer и Moderna - са така наречените по-реактогенни, което означава, че има повече странични ефекти", казва Хотез. "Те не са сериозни странични ефекти, но могат да бъдат неприятни и понякога могат да продължат ден-два. Обикновено те продължават няколко часа."

И двете ваксини Pfizer / BioNTech и Moderna осигуряват около 95% защита срещу симптоматичен COVID-19, и двете са практически 100% ефективни срещу тежко COVID-19 заболяване. В техните клинични проучвания никой, който е бил ваксиниран, не е починал от коронавируса.

Ваксината Johnson & Johnson не е иРНК ваксина. Сред американските участници в клиничните изследавия тя е 72% ефективен срещу COVID-19 и 85% ефективен срещу тежък COVID-19. Подобно на другите две ваксини, никой, който е бил ваксиниран по време на клиничното изпитване, не е починал от вируса.

Вярно ли е, че вторите дози са по-лоши от първите?

Ваксината Johnson & Johnson изисква само една доза, но ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna изискват две дози.

Вярно е, че някои хора съобщават за по-силни странични ефекти след вторите си дози, както според Pfizer, така и според Moderna. Но това е още един знак, че ваксините правят това, което трябва.

"С първата доза трябва да генерирате имунен отговор от основата", казва Майкъл Уробей, професор по еволюционна биология в Университета на Аризона. "Тялото произвежда антитела, но също така започва да генерира имунни клетки, наречени В клетки, за да произвежда насочени антитела - и това отнема време", допълва той.

"При втората доза тези клетки седят наоколо като армия и веднага могат да започнат да произвеждат много по-голям имунен отговор, което може да накара хората да се чувстват като ритнати в зъбите", допълва Уробей.

Някои ваксини създават много силен имунен отговор с една доза, каза професор Томас Гайсберт, експерт по възникващи вирусни заплахи в Медицинския клон на Университета в Тексас. Но втората доза в двудозовите ваксини изгражда по-дълготрайна отбранителна сила.

Мога ли да пропусна втората доза, за да избегна по-силни странични ефекти?

"Това е наистина лоша идея", категоричен е Хотес.

Не само бихте пропуснали повишена защита, но и вероятно ще намалите времевия период на вашата защита.

"Вашата имунна система вече е вдигната от първата доза", каза Гайсберт. Така че с втора доза "сте склонни да изграждате по-дълъг и по-траен отговор."

Мога ли да взема лекарства без рецепта, ако получа нежелани реакции?

"Можете да приемате тези лекарства за облекчаване на страничните ефекти след ваксинацията, ако нямате други медицински причини, които да ви попречат ги приемате", казват ог CDC. Но не се препоръчва да се приемат лекарства без рецепта - такива като ибупрофен, аспирин или ацетаминофен - преди ваксинация с цел да се опитате да предотвратите страничните ефекти, свързани с ваксината.

"Не е известно как тези лекарства могат да повлияят на това колко добре действа ваксината", казва агенцията. "Ако обаче приемате тези лекарства редовно по други причини, трябва да продължите да ги приемате, преди да се ваксинирате. Също така не се препоръчва да приемате антихистамини, преди да получите ваксина COVID-19, за да се опитате да предотвратите алергични реакции."

Кога трябва да получа помощ, ако нежеланите ми реакции изглеждат тежки?

"В повечето случаи дискомфортът от болка или треска е нормален знак, че тялото ви изгражда защита", казват от CDC.

Но трябва да се свържете с Вашия лекар, ако нежеланите Ви реакции Ви тревожат или изглежда не изчезват след няколко дни. Трябва да се потърси лекар и ако зачервяването около мястото на имунизацията продължи да е зачервено и се влоши след 24 часа".

Ако има шанс за странични ефекти, наистина ли здравите, млади хора трябва да се ваксинират?

Има много причини, поради които младите, здрави хора трябва да получат ваксина срещу COVID-19:

Опасен, силно заразен нов вариант засяга младите хора. "В Горния Среден Запад започваме да виждаме много по-млади хора да се разболяват и попадат в болница заради варианта B.1.1.7", казва Хотез. "Така че не забравяйте, че вариантът B.1.1.7 се различава от предишните видове инфекции, които сме виждали - той води до по-сериозни и вероятно по-тежки заболявания сред по-младите хора."

Младите хора могат да получат дългосрочни усложнения от вируса. Въпреки че е по-малко вероятно да умрат от COVID-19, много млади, здрави хора карат "дълъг COVID". Много от тях страдат от хронична умора, болки в гърдите, задух и мозъчна мъгла месеци след инфекцията си.

Скорошно проучване установи, че 30% от хората, които са имали COVID-19, все още имат симптоми до девет месеца след инфекцията.

Младите хора могат лесно да пренасят коронавируса. Няколко държави наскоро съобщиха за скок на заразата при млади хора. "Голяма част от разпространението се случва сред по-младите хора", казна д-р Ашиш Джа, декан на Университетското училище за обществено здраве в Браун. "Това е групата, която се движи най-много, отпуска се, заразява се."

Ако не се ваксинират достатъчно хора, никога няма да достигнем стадния имунитет. "Важно е да се ваксинират колкото се може повече възрастни възможно най-скоро", казва специалистът по вътрешни болести д-р Хорхе Родригес.

Трябва ли да си взема почивен ден след ваксинация?

Не е необходимо, но Хотез предлага да си почивате след първата доза. "След първата или втората доза препоръчвам хората да не се опитват да поемат твърде амбициозни задачи през следващите 24 часа", казва той. "С други думи, ако се ваксинирате, не планирайте важна среща или важна презентация или значимо семейно събитие."

Заслужават ли си страничните ефекти?

Абсолютно. "Не забравяйте от какво се предпазваме", казва Хотес."Ние се предпазваме от болест, която е убила много хора. Страничните ефекти са много скромна цена, която трябва да платите."

Дори тези, които са имали лоши странични ефекти, са казали, че не съжаляват.

"Всъщност имах някои доста значими симптоми, след като получих втората доза", споделя Ясир Баталви, който се включи в доброволното изпитание на Moderna. "Тази вечер беше тежка. Искам да кажа, че имах ниска температура и умора и ме побиха тръпки", каза Баталви. Но на следващата сутрин той се чувствал напълно добре.

Той каза, че насърчава всички да се ваксинират, тъй като ползите значително надвишават всякакви странични ефекти. "Мисля, че ваксинирането в мащаб е наистина единственият реалистичен изход от пандемията", казва той. "Получих ваксината - всичко беше наред. Мисля, че можем да преодолеем това.".

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/04/02/kakvi-sa-stranichnite-efekti-na-vaksinite-i-zashto-da-ne-se-strahuvame-ot-tiah.485490

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Ивелина Василева: Гласувах за развитието на Бургас и региона
  04.04.2021 11:20      

„Гласувах за развитието на Бургас и региона, за бъдещето на децата ни, за чиста природа, чи