Събота, 03 Юли 2021
    
Избори 2021

Ваксинират допълнително членове на СИК-ове в областта

  25.03.2021 12:05  
Ваксинират допълнително членове на СИК-ове в областта

При заболели от коронавирус има готовност за смени в последния момент

 

Георги РУСИНОВ

 

На членовете, които тепърва ще влизат в секционни комисии, е дадена възможност да се ваксинират доброволно поне с първа игла. Това заяви за „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас Елка Стоянова. Ваксинирането по списък започна от вчера.

„Бургас все още е в червената зона и затова започнахме още един транш на ваксиниране за желаещите да получат първа доза. С РЗИ-Бургас координираме процеса, за да може всички новоназначени членове на секционни комисии, които не са били ваксинирани при първата кампания, да го направят сега при свое желание“, каза Стоянова.

Списъци ще се подават в периода от 22 март до 1 април. От РЗИ-Бургас ще се свързват с всеки подал заявление за ваксиниране къде и кога да го направи. Ще се ползват ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Според това, което д-р Георги Паздеров ми обясни, първата доза е необходима, за да предизвика имунитет, а втората доза - да го утвърди и повлияе на клетъчния имунитет“, посочи още председателят на РИК-Бургас.

Както „Черноморски фар“ писа, в община Бургас по списък се ваксинира едва 1/4 от изборната администрация.

Процедурата по назначаването на секционните комисии става по предложение на партийните централи. Всички имена, които те подават, се вписват в регистри и се издава решение за назначаване в секционна комисия от РИК-Бургас.

„Промени се правят непрекъснато, както на всички избори. Досега не съм забелязала да има завишен процент при смяната на членове. Често на хората или в последния момент им изниква някакъв ангажимент, или имат други лични причини, поради които искат да бъдат сменени. До деня на изборите, включително и в самия ден на изборите сутринта, ако е необходимо, се правят промени в комисиите“, заяви още Стоянова.

Кметовете на общини вече са назначили хора в комисиите по места, но постоянно промени в тях се правят. Според Стоянова обаче партийните централи следят изкъсо процеса и поддържат постоянна връзка с хората, спуснати от тях.

„Комисиите са от по 7 и 9 души. В деня на изборите, за да отвори и работи една секционна комисия, е необходимо да има 50% +1. Т.е. при 7-членна комисия, ако четирима са налице, започват работа. При 9-членната – петима“, пояснява Стоянова.

Председателят на РИК-Бургас добави, че се надява да не се стига до ситуация, където секционна комисия да не отвори.

„В такива случаи има и резерви, които са ни подадени от партиите и ще бъдат назначавани в самия ден. Не е проблем да се реагира веднага. Ние не можем да си позволим да не отворят секциите. Затова още сутринта в 6:45 часа, когато членовете трябва да са пред секциите, ако до 6:55 часа няма достатъчно души, се изпраща резерва. Държим информация с общинските администрации. Това е процес, който протича безпроблемно от много години и сме нямали случаи, в които да не сме отворили секция. Дано и на тези избори нямаме такъв проблем“, каза още тя.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Ивелина Василева: Гласувах за развитието на Бургас и региона
  04.04.2021 11:20      

„Гласувах за развитието на Бургас и региона, за бъдещето на децата ни, за чиста природа, чи