Неделя, 04 Юли 2021
    
Бургас Любопитно

Базар за хубави неща бе открит на Акве Калиде

  26.02.2021 14:47  
Базар за хубави неща бе открит на Акве Калиде

"Про-Лети - Базар за хубави неща" ще се проведе от 26 до 28 февруари в Акве Калиде. Времето е прекрасно и е изключително подходящо за разходки и забавления на открито. В трите дни, от 10:00 до 20:00 ч., майстори на старинни оръжия, традиционни плетива, сечене на монети, храни и декорации ще представят занаятите си.

За децата ще има работилнички за мартеници от общинско предприятие „Морски знаци“ и познатите "Арт-и-Факти".

Повече за свойствата на лековитите води от минералните бани на Бургас можете да научите в петък, 26 февруари, от 16:00 ч., в ТК "Акве Калиде". Сборният пункт е пред обществената чешма. Докато отпивате от водата, Весела Христова ще ви разкаже кои са важните характеристики на местния извор – минерализация, елементи, температура.

Въпреки че минералната вода от това място е известна от дълбока древност, през годините на експлоатация е имало редица катаклизми. Малко известен е фактът, че преди век град Бургас се е захранвал с водопровод от минералните бани, а през 90-те години на ХХ век изворът е пресъхнал.

Лекцията е първият акцент от тридневната програма на "Про-Лети - Базар за хубави неща".

В последните февруарски дни бургаският туристически комплекс „Акве Калиде“ предлага вход за музейната експозиция и прожекция на 3D мапинг срещу 2 лв. за всички посетители.

Онези от вас, които решат да прекарат последния зимен уикенд сред природата, могат да съчетаят разходката до парк „Минерални бани“ с посещение на историческата забележителност и туристическия комплекс. Там ще откриете занаятчии и майстори на ръчно изработени изделия в стар и нов стил – оръжия, монети, кожени аксесоари, накити, шевици, свещи, сувенири, а също така напитки, мед и приготвени на място ястия. Антична
кухня и римски питиета, бутикови крафт бири, изтънчени вермути и вина – класически и плодови, както и други майсторски изненади ще ви очакват в „Акве Калиде“ през уикенда.

Работилници за свещи, пясъчни рисунки, както и детският формат Арт-И-Факти ще бъдат част от тридневните дейности в рамките на инициативата „Про-Лети – Базар за хубави неща“. Участието на децата в работилница Арт-И-Факти им дава възможност и за посещение на безплатна прожекция. Срещу такса от 4 лв. за едно и +2 лв. за второ изделие, децата ще майсторят мартеници и подаръци за мама – сърце от текстил или дървена звездичка -
рамка.

В събота, на 27 февруари, от 18:00 ч., на открита сцена ще се състои концерт на група „Горещ пясък“, а на 28 февруари, неделя, от 12:00 ч., местната група „Ветренски славеи“ ще изнесе фолклорна програма.

Събитието ще бъде част от програмата на радио „Гласът на Бургас“.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Министър Емил Димитров успокои: Вода ще има за цялото Черноморие за 2 години напред
  05.04.2021 17:04      

Преливащият „Камчия“ се изпуска към язовир „Цонево“, който също е важен.