Сряда, 10 Мар 2021
    
Бизнес Бургас

Въпреки COVID-19! В Бургас жилищата най-бързо поскъпват

  08.12.2020 16:32  
Въпреки COVID-19! В Бургас жилищата най-бързо поскъпват

Бургас се изкачи на първо място в класацията на големите градове в страната с най-бързо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Бургас са с 5,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Така той изпревари Пловдив, който четири поредни тримесечия оглавяваше класацията.

Бургас е на първото място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в морския град поскъпват с 3,5%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват със 7,3% в рамките на година. Така Бургас държи и първото място след градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Любопитното за Бургас е, че през второто тримесечие на годината цените на жилищата продължават да нарастват въпреки мерките срещу Covid-19 и срива на икономиката като поскъпването и при новото строителство и при съществуващите апартаменти и къщи е почти еднакво - съответно с 2,1% и 2%.

На второ място по поскъпване на имотите се изкачва София с ръст на цените от 3,8% за година. Характерно за столицата е, че разликата в поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната. Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 2,4%, а на съществуващите жилища - с 4,8%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с 3,4%.

Четвъртото място е за Пловдив, следва Русе, а последното е за Варна, където цените на имотите като цяло са останали почти без промяна в рамките на година.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 2,9% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 0,8%, а при съществуващите - с 4,2%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство зависят от сградите, които излизат на пазара.


Анкета

Притеснявате ли се от нов пик на COVID-19?


Резултати

Мнения

Мнения
ДПС избира председател онлайн
  10.12.2020 11:26      

Под мотото “Свобода, единство, заедност” ДПС ще проведе своята Х-та Национална отчетн