Вторник, 30 Апр 2024
    
Култура

Лили Иванова се прицели в сърцето на Морската градина с културен център

  17.04.2024 15:22  
Лили Иванова се прицели в сърцето на Морската градина с културен център
  БТА

Георги РУСИНОВ

 

Легендарната прима на българската естрада Лили Иванова иска да обособи многофункционален културен център в сърцето на Морската градина в Бургас. Това става ясно от докладна записка на заместник-кметът Станимир Апостолов. Фондация „Лили Иванова“ е изпратила писмо до Община Бургас с искане за обособяване на въпросния културен център „Saloon Li”, в района на Летния театър. Става въпрос за сграда, собственост на „Благоустройствени строежи“, а именно култовото бивше заведение „Бургаски вечери“, с прилежаща към нея зимна градина.

„Фондация „Лили Иванова“ ЕИК 207438131 е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза с цел популяризиране постиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво, както и запазване и предаване на поколенията на творчеството на Лили Иванова. Организацията възнамерява да реализира своето инвестиционно намерение като изгради многофункционален културен център Saloon LI в Бургас и желае да сключи дългосрочен договор за максимално допустимия срок, предвид намерението да вложи значителни средства за реконструкция и пълно обновяване на обекта“, се посочва в докладната на заместник-кмета.

Апостолов добавя, че се предвижда чрез обновяване да се модернизира пространството, за да се впише в градската и парковата среда, като при проектирането на фасадите и другите елементи ще бъдат заимствани детайли от съществуващите екстериорни решения в зоната, в която е разположен обектът.

„Културният център ще включва многофункционална част, частично оформена като зимна градина с възможност за отворени обеми и хармонично сливане с парковата среда за  изложби, срещи, концерти, представяне на творци и произведения, както и друга културна, художествена и съпътстваща дейност. В рамките на съществуващата сграда ще се обособи и бюфет за обслужване на събития и гости, информационен център за популяризиране на всички културни събития, провеждани на територията на община Бургас и продажба на билети за тях, санитарни и обслужващи помещения, гримьорни и други“, пише още в докладната и продължава:

„Целта на фондацията е да се реализира един привлекателен и модерен обект, изпълняващ специфични художествени и творчески функции, чрез който да популяризира българското изкуство, да стимулира развитието на млади таланти и да отдаде нужната почит на бележити творци. Ще бъдат организирани и школи за деца и ученици. Друга цел на организацията е, да се експонират награди и лични вещи на големи български артисти, което ще превърне центъра в една от туристическите забележителности на Бургас и ще допринесе за  развитие и разширяване на културния и събитиен туризъм“.

Към настоящия момент обектът е неизползваем и за него няма интерес, тъй като се нуждае от сериозен ремонт. За сключване на договор за наем над 3 години е необходимо решение на Общински съвет – Бургас. Затова и предложението е внесено за гласуване.