Понеделник, 29 Апр 2024
    
Култура Средец

Село Дебелт домакинства „С песните на Калинка Згурова“

  13.04.2024 12:06  
Село Дебелт домакинства „С песните на Калинка Згурова“

 

Национален конкурс. Рекорден брой участници са се записали за шестото издание

Дона МИТЕВА

За първа година конкурсът „С песните на Калинка Згурова“ ще се проведе в родното място на певицата – село Дебелт. Той се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Странджа“ – Бургас. Рекорден е броят на записалите се участници – 223-ма, от 26 общини. Самата надпревара ще се проведе в два дни – 13 и 14 април.

Това е шестото издание на националния конкурс. Досега той се е провеждал в Бургас.

„Няма ограничения за явяване в конкурса – от най-малките до най-големите. Надпреварата е в две категории: индивидуални изпълнители и вокални изпълнители. Тази година за първи път се вкарва и още една допълнителна категория – за обработен фолклор. Калинка Згурова има направени доста обработки. С други думи, участниците в конкурса могат да представят нейни песни, които са обработени от композиторите за триа, за хорове, за камерни състави“, обяснява нейният колега Лазар Налбантов, който е и един от организаторите и част от журито.

Той подчертава, че Калинка Згурова има богата дискография с такива записи. „Тя е достатъчно подредена, има издадена биографична книга, отделно книга със 199 песни, които са нотирани и са с текстовете, има сборници с партитури, направени предимно от нейния съпруг – композитора Стефан Кънев. Така че материал за подготовка на участниците в тази нова категория има достатъчно“, заключава Налбантов.

Първият ден – на 13, след приключването на конкурсната програма, която ще е в обновеното читалище „Светлина 1924“, в центъра на Дебелт от 19.00 часа ще има голям концерт. В него участие ще вземат местните състави, както и мъжка и женска фолклорни групи от читалището в село Росен.

Специални гости на концерта са Руска Драганова, Ирена Станкова, Лазар Налбантов и оркестър „Жарава“. Глас ще извиси самата Калинка Згурова. Концертът е озаглавен „От дебрите на Странджа до полето на Добруджа“, защото сред специалните гости е и добруджанската изпълнителка и адашка на домакинята Калинка Вълчева. Двете Калинки дълги години са били заедно в хора на радиото, известен като „Мистерията на българските гласове“. Това е онази любопитна подробност, която ги обединява в концерта, разказа Налбантов.

Наградите на конкурса са предметни – освен за първо, второ и трето място, ще бъдат връчени награди на кмета на община Средец и такава на председателя на тракийските дружества, както и дружество „Странджа“.

Големият приз, на името на Калинка Згурова задължително ще отиде в ръцете на индивидуален изпълнител, който е изпял най-добре нейна песен.

Журито е председателствано от самата певица, а членове са: доц. д-р Наталия Рашкова – Институт за етнография и фолклористика към Българска академия на науките; Олга Сагаева – музикален редактор в БНР; Руска Драганова – носител на приз „Калинка Згурова“, и Лазар Налбантов, организатор.

„Община Средец прояви интерес към този конкурс, той пет години се провеждаше в Бургас, но мисля, че сега той намери точното си място. Самото населено място, хората са много въодушевени. Читалището „Светлина 1924“ празнува своята стогодишнина, което се съчетава прекрасно с конкурса. Местните читалищни деятели ще представят съпътстващи прояви в рамките на двата дни. Жените от читалището например усилено се подготвят за кулинарна изява. Ще присъства местната кухня със стари и съвременни ястия. Освен това археологическата база ще бъде отворена през почивните дни“, обяснява организаторът.

Голяма част от изпълнителите, които пристигат от вътрешността на страната са проявили още предварително интерес към това да разгледат разкопките.

Радио „Стара Загора“ ще направи предаване за конкурса.

Самото село Дебелт вече е почистено, читалището е реновирано и хората се вълнуват от предстоящото събитие, което със сигурност ще се отрази и на местния бизнес, освен че ще оживи китното село.

Организаторите са на мнение, че подобен конкурс дава шанс на едно малко населено място да се отвори за национална културна проява.

 

Певицата -отличена с „Грами“

Доказала безспорния си талант на първия за България събор-надпяване в с. Граматиково през 1960 г., Калинка Згурова изгражда своята певческа кариера в професионалните школи на Ансамбъл „Пирин“ и Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио (известен с името си „Мистерия на българските гласове“).

Носителка е на редица национални награди, между които статуетка „Нестинарка“ за цялостно творчество от МФФ –Бургас, „Златен век“ на Министерство на културата, орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен на президента на Република България, „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, златен медал „Капитан Петко Войвода“ на СТДБ и много др. Калинка Згурова е и сред малкото български изпълнители, отличени със световната музикална награда „Грами“.

В Златния фонд на БНР и фонотеките на регионалните му станции певицата има над 300 самостоятелни песни и участия в дуетни, камерни и хорови песни.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,