Понеделник, 29 Апр 2024
    
Любопитно Малко Търново Общество Царево

Странджа – резерват за змейове

  09.04.2024 13:55  
Странджа – резерват за змейове

 

Дона МИТЕВА

Необичаен разказ в образи за Странджа бе излъчен наскоро в национален ефир. Във втората част на филма „Змейова орис“ в рубриката „БТВ разказва“ с автор Радиана Божикова фокусът бе върху мистичната Странджа планина.

Филмът е задълбочен анализ върху фолклорните вярвания в змейове, но и своеобразна реклама. В него място намират местните вярвания за змейове, разкази за долмените, култа към мъртвите; дава трибуна на древни вярвания по тази земя, разказани от възрастни нейни обитатели. Показани са невероятни места около село Кирово, Бяла вода, Белеврен и др. села.

Проф. д.и. Диана Радойнова, антрополог, която е бургазлийка и задълбочено изследва Странджа, разказва за змея във фолклорните представи на старите хора. Тя подчертава, че той е здраво свързан с тъкачеството: „В древните култури самият свят и самият космос се е уподобявал на една тъкан, в която доброто и лошото, бялото и черното, хубавото и злото се сплитат в единна тъкан“. Но не само: „Странджа е изключително съхранена като традиции. Често се шегувам с моите студенти тогава, когато тръгваме на теренни проучвания, че ако трябва в България да бъде обособен резерват на змейовете, той ще бъде направен в Странджа. Това е един от най-изразените митологични персонажи в Странджа, подчертава тя.

Проф. Радойнова разказва за свръхестествените качества на змейовете като свръхсила, затова и с тях се свързва и изграждането на мегалитните съоръжения. „Вярва се, че те са строени в древни времена от змейове, които са били надарени със свръхчовешка сила“, казва тя, подчертавайки, че „ във фолклорната култура на Странджа змеят има много проявления“.

Говори, че има и женски вариант – змеица – изключително красива и съблазнителна жена. Змеят и змеицата се отличават от хората само по това, че имат малки крилца, скрити под дрехите. Друга представа за змея е, че той може да има змийски черти, но може да се въобразява и като огнено същество, става ясно от филма.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,