Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас Малко Търново Царево

В Странджа не искат ядрени отпадъци

  31.03.2024 11:55  
В Странджа не искат ядрени отпадъци
Снимка: National Tourism Channel- Bulgaria
  Снимка: National Tourism Channel- Bulgaria

Допитване. Експерти призовават за референдум

 

Дона МИТЕВА

Проблемът с изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в момента не стои на дневен ред. Но според експерти рано или късно такова хранилище ще бъде направено. А за негова локация по предварителни данни ще се избира между Добруджа и Странджа – Сакар, като по-вероятно е изборът да падне върху прекрасната планина, която в последните години бургазлии припознаха като своя. И където все по-често си устройват удобно бягство от големия град. От друга страна, част от туристическия бранш, залагайки на природните дадености, се надява да направи център на здравен и спа туризъм.

За намеренията на държавата стана ясно благодарение на питане на депутата от ДПС Джевдет Чакъров и дадения от министъра на енергетиката отговор.

Подземно хранилище за ядрени отпадъци със сигурност ще бъде изградено. Въпрос на време е, но при избора на локация трябва задължително да се получи одобрението на местната общност чрез местен референдум, както и да се предложат адекватни икономически стимули за общността, за да се съгласят това да се случи „в техния двор“. Това мнение изрази в рубриката „Европа в развитие“ на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Петьо Бонев от Съвета за икономически анализи, който е директор на изследователска група в Агроскоп Санкт Гален, Швейцария) и доктор по икономика в Университет на Манхайм (Манхайм, Германия).

Той коментира публикувания от Съвета за икономически анализи четвърти доклад, който се фокусира върху радиоактивните отпадъци и приемането им в обществото.

Д-р Бонев съобщи, че в момента в Европа има различни модели за съхранението на радиоактивни отпадъци, с различни програми, някои от които вече са започнали.

„Още не мога да дам изчерпателен отговор. Не съм чела поръчаното проучване. Прочетох отговора, даден от министъра на енергетиката на въпроса на Джевдет Чакъров. Стана ясно, че се търси подходящо място за съхранение на отработено ядрено гориво.

Мисля, че не е вярно, че се търси обезлюдено място като Странджа. Знам от колеги, че водещото е геоложката структура, която да не позволява теч и други опасности. В отговора се казва, че е важно да стане доброволно със съгласие на населението – референдум.

 

Ето това съм сигурна, че може да бъде манипулирано

 

Ние от Зелено движение сме тотално против новите реактори и развитието на ядрената енергетика. Една от причините са точно радиоактивните отпадъци и сложното им хилядолетно съхранение.

Явно това ще е проблем. Нашите експерти смятат, че в България въобще няма геоложки подходяща структура за загробване. Мога да задам някакъв доуточняващ въпрос в останалото парламентарно време“, коментира депутатът Даниела Божинова, народен представител ПП-ДБ, Зелено движение.

Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново, изрази силното си притеснение от факта, че наистина Странджа се спряга като посочена локация за изглаждане на ядрено хранилище.

„Отначало си мислех, че това е блъф или жълта новина, но явно не е. Въпреки че ги свалиха от сайта на Министерството, там ги имаше вариантите. Стряскащото е това, че за да има по-малък отпор – трябва да има по-малко жители. И това, че МС може да го вземе като решение и без да минава през обществено обсъждане.

 

Могат да изберат терен в държавно горско стопанство

 

и когато започнат да копаят – чак тогава да разберем.

В началото бях по-спокоен, защото ако се прави такова нещо, би трябвало да се търси терен, да се обследва. После като прочетох и се заинтересувах, говорили сме и с областния управител – и стигнах до извода, че е крайно обезпокояващо.

Убеден съм, че малкотърновци ще скочат срещу такава перспектива. Би трябвало и Бургас. Толкова години се опитвахме да докараме бургазлии в Странджа. Сега те я припознаха. И какво: в ПП „Странджа“ и НАТУРА 2000, на границата с Турция, външна граница за ЕС – а се заравят радиоактивни отпадъци.

На всички е ясно, че почвата е карстова и всичко отива във водите. Ще се замърсят не само нашите, а и на Турция и ще стане международен проблем.

Знам, че управляващите не хранят голяма любов към Странджа, та могат да я зачеркнат. За нас държавата не е била майка, а по-скоро мащеха. Макар да ми се иска да вярвам, че е невъзможно да се случи.

Ще направим всичко възможно, защото

 

на нас ни остана единствено природата

 

И ако и това ни вземат – това е геноцид.

Казаха ми, че се обмисля вариант повече към Болярово, Елхово може да е евентуалната локация.

Ще дадем силен отпор. Аз лично, с целия си потенциал на контакти, познанства, включително и в съседна Турция, ще се постарая подобно нещо да не се случи“, категоричен е Янчев.

Съседната община Царево губи 800 000 лева приходи от забраната за строителство в 500-метровата зона в землището на Лозенец. Решение дали да бъде обявена ЗМ „Корал“ до едноименния плаж не бе взето за втори път.

„Притеснително и недопустимо е, че разговорът за „Корал“ се води в светлината на новини за хранилище за радиоактивен отпадък в Странджа, перки в морето“, казва кметът на Царево Марин Киров. 

По думите му общината ще загуби от тази рестрикция 800 000 лева приходи, ощетени са частни собственици, и то местни хора, обикновени хора. „Това разширяване на практика обезсмисля зоната, която сега коментираме. Прави впечатление, че отново липсва актуална научна информация за защитените видове и това е достатъчно основание да сме против“, коментира Киров.

Според него се  говори единствено за рестрикции. Един път не бяха обявени мерки за развитие и защита, за инвестиции от държавата, за управление в тези зони.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,