Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Любопитно

Хоби готвачи мериха сили с ученици в кулинарен двубой

  27.03.2024 15:31  
Хоби готвачи мериха сили с ученици в кулинарен двубой
Журито оценява
  Силвия Шатърова

 

Силвия Шатърова

 

Хоби готвачи премериха сили и умения с ученици в кулинарен двубой. За втора поредна година подбрани известни личности с интерес към кулинарията влизат в професионална кухня и участват в своебразно надпреварване с ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Зад идеята на това събитие стоят информационен сайт „Черноморие“ и кулинарният канал „Тихото готвене с Деси“.

Бъдещите професионални готвачи-ученици от 11 и 12 клас на гимназията са с изявени кулинарни интереси, участват редовно в конкурси и представят училището на различни състезания. Повечето вече работят в престижни заведения или в семейни ресторанти по Черноморието.

Този път темата бяха постни ястия, които се оказаха голямо предизвикателство, но пък възможност за креативност.

Три отбора премериха сили. Те бяха съставени от хоби готвачи и ученици от гимназията.

Хоби-готвачите

 

Предварително изтеглен жребий определи състава на отборите, които участваха в състезанието: №1 графичният дизайнер Детелина Минева и Станислав Стоев от XI В клас, №2 – психологът Антоанета Димчева и Димитър Раев от XII Ж клас, №3 – брокерът на недвижими имоти Яна Зафирова и Стела Манолова от XI Г клас.

Учениците, които се включиха с желание в предизвикателството

 

В началото на състезанието и трите отбора получиха по една кошница с продукти, които са осигурени специално за кулинарния двубой от смарт ритейлъра Lidl. Във всяка кошница имаше ориз, гъби, пресен и стар лук, чесън, зелена салата, спанак, краставици, домати, репички, нахут, тахан, моркови, маслини, франзели, пресни подправки. В рамките на почти три часа отборите трябваше да приготвят по четири порции – салата, разядка и основно ястие.

Уменията им в кухнята и работата в екип оценяваше професионално жури в състав: Айдън Хасан – управител на ресторанта на известен бургаски хотел, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Журито бе впечатлено от професионализма и отговорното поведение на отборите и ги отличи с три награди. За най-добри вкусови качества наградата отиде при отбор 2 – психолога Антоанета Димчева и Димитър Раев от XII Ж клас.

В кухнята, но не на Ада

Рекламният дизайнер Детелина Минева и Станислав Стоев от XI В клас бяха отличени за най-добра презентация, а брокерът Яна Зафирова и Стела Манолова от XI Г клас заслужиха наградата за прецизност.

„Гледаме още по какъв начин поддържат работните си места и как ползват продуктите. Препоръчвам им да се използват максимално продуктите, защото те са калкулация и пари“, заяви Айдън Хасан, член на журито и управител на ресторант.

Според директора на гимназията Фотинка Въргова подобен род изяви помагат на учениците. „Изпитание и сравнение за техните знания и умения е този двубой. Включват се с желание, за да се сравнят с хоби готвачите. Учат се едни от други, разменят идеи, виждат докъде са стигнали и какво още има да учат, идеята не е само в състезателния характер на двубоя, а да се разшири кръгозорът им“, каза тя.

Работата на учениците наблюдава и директорът на колежа доцент д-р Веселина Атанасова:

„Нашата цел е да поддържаме непрекъснато контакт с Гимназията по туризъм и всички тези млади таланти да продължат, да надградят своето обучение, да придобият по-високата степен и така да бъдат успешно реализирани на пазара на труда.“ Според нея целта на колежа е не да учи в кулинарни умения учениците, а да ги стимулира да стават управляващи бизнес, и то компетентно.

Обща снимка със специални подаръци- престилка с имената на участниците получи всеки един от тях.

Кулинарните изкушения бяха дегостирани от гостите