Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Култура

Селекция от впечатляващи филми очаква киноманите на „СФФ на брега“

  22.03.2024 13:19  
Селекция от впечатляващи филми очаква киноманите на „СФФ на брега“

Световното кино носи историите на живия живот, с автентични лица и актуални теми, затова докосва сетивата ни по различен начин. Фестивалите, които предават този дух, не могат, а и не бива да показват само лъскавата страна на света, защото понякога сме изправени пред предизвикателства с различна емоция. Така публиката на 22-то издание на "СФФ на брега" в Бургас преживя едновременно и радостта от началото на събитието, но и тъгата по загубата на големия бургаски театрал Борислав Чакринов, който ни напусна в първите дни на февруари и бе неизменна част от случването на инициативата.

"Преди много години при мен дойдоха Жоро Дюлгеров и Данчето Ингилизова. Аз вече правех успешния театрален фестивал "На брега" и се започна. Минали сме през много неща, носели сме кутии с филми по нощите. И фестивалът оцеля. Има много събития, които умират със своите създатели, но СФФ на брега ще продължи, защото  е необходим". Това са думи на Борислва Чакринов, а публиката ги съпреживя, благодарение на видео запис, с който започна официалното откриване вчера в Културен дом НХК.

Проф. Дюлгеров и Кристина Ингилизова приветстваха публиката и припомниха акцентите на събитието.

22-рият „София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас.

"София филм фест на брега се вплете в сърцевината на бургаския културен живот. От името на кмета Димитър Николов искам да Ви поздравя. Нека продължим да съхраняваме онзи дух на вечното търсене и новите идеи, които фестивалът носи със себе си. Това го превръща в мощен духовен, културен и интелектуален двигател за Бургас", сподели в приветствието си Михаил Ненов, зам.-кмет "Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“.

18 пълнометражни филма ще се борят за двете Сребристи чайки – наградите на Община Бургас и публиката, а 12 късометражни - за Наградата на Областния управител. Професионално и младежко жури ще отсъдят кои ще са победителите.

Филми на Кен Лоуч, Вим Вендерс, Радивое Андрич, Аки Каурисмаки, Итън Коен, София Копола, Агнешка Холанд и много други талантливи режисьори ще владеят бургаските сърца в продължение на девет дни. Един от тях ще се завърне в Бургас 22 години по-късно, за да представи филма си “Светкавици отново!”.

Всички български пълнометражни и част от късометражните филми ще бъдат представени от създателите си и ще се проведат специални срещи с тях.

За поредна година София Филм Фест на брега ще представи два от номинираните филми за Наградата LUX на публиката в партньорство с Европейския парламент. С един от тях се откри фестивалът - „Паднали листа“ на финландеца Аки Каурисмаки.

Кулминацията на вечета бе филмът "Зад завесата" на режисьорът Слави Георгиев и Христо Димитров - Хиндо.

60-минутната лента  не остави никой в залата безразличен, а голяма част от главните горои бяха сред публиката.

"Представих филма на Борето в полуготов вариант. Имаше работа по звука и монтажа, но той имаше желание да го пуснем и на колегите. После режисьорската Лили Абаджиева, още не беше почнала работа, но той настояваше също да види филма, за да е готива къде идва. Много, много страдаме всички в театъра, но се радвам, че той го видя и че го съхранихме в тези кадри", каза Слави Георгиев.